Pekinā notiek ES un Ķīnas samits

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Eiropas Savienības (ES) un Ķīnas augstākās amatpersonas pirmdien tiekas Pekinā, lai parakstītu līgumu par savstarpējām investīcijām.

Abu pušu 20.samitā tiksies Ķīnas premjerministrs Li Kecjans, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Pekina un Brisele cer, ka pēc samita nāks klajā arī ar kopīgu komunikē, lai gan domstarpības par situāciju Dienvidķīnas jūrā un citos jautājumos kopš 2015.gada liegušas publicēt šādas kopīgas deklarācijas.

Galvenā uzmanība sarunās tiks pievērsta tirdzniecībai, pievēršoties arī jautājumam par Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) reformēšanu, kā arī līgumam par atsevišķu lauksaimniecības ražojumu ģeogrāfisko marķēšanu.

Sagaidāms, ka ES paudīs savu neapmierinātību ar ierobežoto piekļuvi Ķīnas tirgum un ar Pekinas prasībām Ķīnā strādājošajiem Eiropas uzņēmumiem atklāt to izmantotās tehnoloģijas.

Vienlaikus paredzēts apspriest arī starptautiskās politikas jautājumos, tostarp situāciju Mjanmā, Afganistānā, Irānā un Ziemeļkorejā.

Ķīnas ir ES otrs lielākais tirdzniecības partneris. ES eksports uz Ķīnu pērn sasniedza 198 miljardus eiro, kamēr Ķīnas preču imports sasniedza 374 miljardus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu