Snoudens: man nav nekādu izredžu uz taisnīgu tiesu ASV (50)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) līgumdarbinieks Edvards Snoudens ceturtdien paziņoja, ka neplāno atgriezties ASV, jo viņam nav «nekādu izredžu» uz taisnīgu tiesu šajā valstī.

«100 gadus vecais likums, pēc kura man izvirzītas apsūdzības .. aizliedz sabiedrības interešu aizstāvēšanu,» pavēstīja Snoudens jautājumu un atbilžu sesijā interneta vietnē «Free Snowden» («Atbrīvojiet Snoudenu»).

«Tas nozīmē, ka nav nekādu izredžu uz taisnīgu tiesu, un es nekādi nevaru atgriezties mājās un pierādīt savu taisnību zvērinātajiem,» paskaidroja Snoudens.

30 gadus vecajam Snoudenam šajā forumā tika uzdoti jautājumi par nosacījumiem, ar kādiem viņš atgrieztos ASV, kur viņam izvirzītas apsūdzības par daudzu slepenu dokumentu noplūdināšanu, kuri attiecas uz NSA elektroniskās novērošanas programmām.

«Es uzskatu, ka atgriešanās ASV ir labākais atrisinājums valdībai, sabiedrībai un man pašam, bet tā diemžēl nav iespējama pašreizējo ziņotāju aizsardzības likumu dēļ, kuri kādas likumu nepilnības dēļ neattiecas uz tādiem nacionālās drošības līgumdarbiniekiem kā es,» atbildēja Snoudens.

«Varbūt, kad Kongress sanāks kopā, lai izbeigtu šīs programmas.. tas reformēs Ziņotāju aizsardzības likumu, un mēs ieraudzīsim taisnīgas tiesas iespēju visiem amerikāņiem neatkarīgi no tā, kam viņi strādā,» piebilda Snoudens.

Ģenerālprokurors apžēlot negrasās

ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders ceturtdien nosauca par maz iespējamu to, ka viņš varētu apsvērt Snoudena apžēlošanu. Holders telekanālam MSNBC pavēstīja, ka ASV «iesaistītos sarunā» par lietas atrisināšanu, ja Snoudens uzņemtos atbildību par valdības noslēpumu noplūdināšanu, tomēr apžēlošana «būtu par daudz».

Snodens pasaules uzmanību izpelnījās pērn, kad viņš atklāja ASV slepenās izlūkošanas programmu apmēru, noplūdinot datus par to. Pēc tam viņš aizbēga no ASV.

Snoudens pērn jūnijā no Honkongas ieradās Krievijā, kur vairāk nekā mēnesi uzturējās Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzīta zonā, līdz Krievija viņam piešķīra pagaidu patvērumu.

ASV federālā prokuratūra Snoudenam izvirzījusi kriminālapsūdzības par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu