Krievija grib no Vācijas piedzīt zaudējumus par uzbrukumu PSRS

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes deputāti ir ierosinājuši pieprasīt Vācijai atlīdzināt zaudējumus par uzbrukumu Padomju Savienībai, un šī summa varētu būt vismaz trīs vai četri triljoni eiro, ziņo laikraksts «Izvestija».

Summu, kura tiktu pieprasīta no Vācijas kā kara reparācijas, novērtēs īpaši izveidota darba grupa.

«Vācija faktiski nesamaksāja PSRS nekādas reparācijas par postījumiem un zvērībām Lielā Tēvijas kara laikā. Ar Vācijas Demokrātisko Republiku pēc kara tika noslēgta vienošanās par reparāciju iekasēšanas pārtraukšanu,

bet ar Vācijas Federatīvo Republiku un vēl jo vairāk ar apvienoto Vāciju šādas vienošanās netika noslēgtas, tātad jautājums ir atklāts,» paziņoja Valsts domes deputāts Mihails Degtjarevs

no Vladimira Žirinovska vadītās Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas (KLDP).

Par Lielo Tēvijas karu bijušajā Padomju Savienībā un tagadējā Krievijā mēdz dēvēt Otrā pasaules kara posmu no nacistiskās Vācijas uzbrukuma sabiedrotajai PSRS 1941.gada 22.jūnijā līdz Vācijas kapitulācijai 1945.gada maijā.

Norāda uz «nekonsekvenci» - kompensācijas mazam skaitam ebreju, bet ne padomju cilvēkiem

Deputāts atgādināja, ka Vācija esot atlīdzinājusi zaudējumus pat valstīm, kas nepiedalījās Otrajā pasaules karā. Pēc viņa teiktā, Izraēla «nacionālsociālistisko netaisnību kompensēšanas» ietvaros saņēmusi vairāk nekā 60 miljardus eiro. «Sanāk, ka Vācija izmaksājusi kompensācijas sešiem miljoniem holokausta upuru, bet ignorējusi 27 miljonus nogalināto padomju cilvēku. Es domāju, ka reparāciju galīgajai summai pašreizējās cenās jābūt vismaz trim-četriem triljoniem eiro, kas Vācijai jāsamaksā PSRS tiesību pārmantotājai Krievijai,» sacīja Degtjarevs.

Janvāra beigās par nodomu izvirzīt Vācijai pretenzijas par Otrā pasaules kara laikā nodarītiem zaudējumiem paziņoja jaunais Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs. Pēc dažām aplēsēm, Grieķija varētu pieprasīt no Vācijas kompensācijas 11 līdz 50 miljardu eiro apjomā.

Vācija jau ir paziņojusi, ka neko negrasās maksāt.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu