Vērtēs amatpersonu rīcību un lēmumus Karvas HES projektā (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienesta pārbaudē vērtēs iesaistīto amatpersonu rīcību un lēmumus Karvas hidroelektrostacijas (HES) projektā. Dienesta pārbaudi ierosinājis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumu izpildītājs Daniels Pavļuts, pavēstīja viņa preses sekretāre Daiga Grūbe.

Dienesta pārbaude ierosināta par iesaistīto valsts amatpersonu lēmumu un faktiskās rīcības pamatotību un atbilstību normatīvajam regulējumam, kā arī par līguma starp HES būvnieku «Patina» un Vides investīciju fondu izpildes tiesiskumu un atbilstību atklātā konkursa «Tehnoloģiju pāreja no fosilajiem uz atjaunojamajiem energoresursiem» nolikumam.

Grūbe informēja, ka dienesta pārbaudes komisijā darbosies pārstāvji no Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Labklājības ministrijas, kā arī vides un aizsardzības un reģionālās attīstības ministra biroja pārstāvis. Komisijai jāveic situācijas izvērtējums un jāsagatavo ziņojumu, kurā norādīti dienesta pārbaudes laikā noskaidrotie lietas apstākļi, kā arī informācija, vai pastāv apstākļi disciplinārlietas ierosināšanai pret procesā iesaistītajām amatpersonām.

Ziņojums ministram jāiesniedz līdz 21.janvārim.

Janvāra pirmajā pusē TV3 raidījums «Nekā personīga» vēstīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs piešķīris 500 tūkstošu eiro finansējumu Karvas HES, kas sabojājusi Vaidavas upi, savukārt vides investīciju fonda direktors Rolands Neimanis, kurš iebildis naudas došanai, no darba atlaists.

Raidījums ziņoja - lai arī vides finansējuma saņemšanas noteikumi neparedz piešķirt naudu spēkstacijai, kas appludina Vaidavu, Karvas HES bija pieteicies 500 tūkstošu eiro līdzfinansējumam kā videi draudzīgs projekts. Sākotnēji VARAM pakļautībā esošais Vides investīciju fonds naudu bija gatavs izmaksāt, tomēr toreizējais ministrs Raimonds Vējonis naudas piešķiršanu atlika, bet pēc pēdējā vides ministra - Edmunda Sprūdža - rīkojuma VARAM sadarbību ar spēkstaciju izbeidza. Tomēr pērnā gada decembrī, kad Sprūdžs ministra amatā vairs neatradās, ministrijas nostāja atkal mainījās, un pēc HES būvnieka «Patina» pieprasījuma saņemšanas Antonovs lika vienas dienas laikā Vides investīciju fondam sniegt pozitīvu atzinumu, kas ļautu Karvas HES naudu piešķirt. Fonda direktors Neimanis to atteicās darīt, un VARAM viņu 2014,gada janvārī atlaida no darba.

Pēc raidījumā vēstītā, ministrija gatava piešķirt naudu, nesagaidot 6.februāri, kad Administratīvā apgabaltiesa skatīs būvniecības likumības pārsūdzību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu