Iesaka slēgt 22 zinātniskos institūtus un augstskolu struktūrvienības (191)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas zinātnisko institūciju starptautiskajā izvērtējumā 22 institūti un augstskolu struktūrvienības ieguvušas vāju vērtējumu un eksperti iesaka tās slēgt, šodien preses konferencē informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) speciālisti.

Papildināts viss teksts

Ekspertu vērtējumā, Latvijā darbojas arī 15 spēcīgi un starptautiski nozīmīgi zinātniskie institūti un augstskolu struktūrvienības. Starptautiskie eksperti šo institūciju sniegumu ir novērtējuši kā teicamu un labu, vērtējumā piešķirot maksimālo punktu skaitu - piecus vai četrus.

Par spēcīgiem vietējiem spēlētājiem, izvērtējumā saņemot trīs punktus, atzīti 33 zinātniskie institūti un augstskolu struktūrvienības. Eksperti gan iesaka vēl uzlabot šo institūtu darbību, tostarp apvienojot mazākos no tiem. Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) preses konferencē norādīja, ka no šiem institūtiem vajadzētu pieprasīt skaidru biznesa plānu, kā «audzēt» savu kapacitāti un «pacelties» līdz vismaz četriniekam.

Vēl 77 institūti un augstskolu struktūrvienības izvērtējumā ieguvušas apmierinošu vērtējumu. Saskaņā ar ekspertu rekomendācijām šiem institūtiem ir jāapvienojas ar spēcīgākiem vai jāveic savstarpēja tematiskā apvienošanās, tā panākot kvalitatīvai attīstībai nepieciešamo kritisko masu.

Izglītības un zinātnes ministrs izteicās, ka apmierinošo vērtējumu ieguvušos institūtus vajadzētu apvienot pēc attiecīgām diskusijām, un arī vāju vērtējumu ieguvušajiem institūtiem būtu jāiet šāds pats ceļš - tikai bez jebkādām diskusijām.

Pagaidām neatklāj, kurus institūtus slēgs

Pilnu ziņojumu IZM sola publicēt piektdien, 17.janvārī, un pagaidām neatklāj, kuri ir tie institūti, kurus eksperti iesaka slēgt. IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa vien norāda, ka tie lielākoties ir mazi institūti.

Savukārt visaugstāk novērtēto institūtu saraksts ir publiskots. Tajā pirmajā vietā ar pieciem punktiem ierindojas Organiskās sintēzes institūts, bet pārējie institūti ieguvuši četrus punktus. To starpā ir Latvijas Universitātes (LU) Atomfizikas un spektroskopijas institūts, LU Cietvielu fizikas institūts, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, LU Datorzinātņu fakultāte, LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, kā arī LU Fizikas katedra un Optometrijas un optikas katedra.

Četrus punktus ieguvis Daugavpils Universitātes G. Liberta inovatīvās mikroskopijas centrs, Fizikas katedra un Matemātisko pētījumu centrs.

Augsto vērtējumu saņēmis arī Elektronikas un datorzinātņu institūts, Koksnes ķīmijas institūts, Ventspils Augstskolas Starptautiskais radioastronomijas centrs, Transporta un sakaru institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, kā arī Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides aizsardzības institūts «BIOR» un Organiskās sintēzes institūts.

Lai uzlabotu situāciju zinātnē, līdz 1.aprīlim IZM plāno izstrādāt zinātnes attīstības stratēģiju un 1.jūlijā iesniegs to valdībā.

Izvērtējumu veica IZM sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes sekretariātu. Tas izmaksāja 300 000 latu.

Komentāri (191)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu