Ukrainā teroristu rindās varētu būt kritis pirmais kaujinieks no Latvijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainā teroristu rindās varētu būt gājis bojā pirmais ar Latviju saistītais kaujinieks, liecina konfliktam Ukrainā veltītās vietnēs ievietota informācija. Kā viņa dzīvesvietas adrese minēta Rīga, Latvija, sociālajos tīklos ievietotajos attēlos viņš ir redzams Rīgā, kā arī Donbasā pozējam ar ieročiem.

Vietnē «psb4ukr.org», kas apkopo datus par Ukrainā karojošajiem ārvalstu algotņiem, kā pašpasludinātās «Luhanaskas tautas republikas» kaujinieks minēts Rodions Kušnirs, kurš sociālajos tīklos figurē arī ar vārdu Deniss Morozovs.

Viņa vārds parādās arī vietnē «gruz200.net», kur tiek apkopota informācija

par Ukrainā nogalinātajiem, ievainotajiem, sagūstītajiem vai manītajiem Krievijas karavīriem un algotņiem.

Sociālajos tīklos arī cirkulē bilde ar kaujinieku, kurā teikts, ka Kušnirs ir brīvprātīgais no Latvijas, ietilpst kaujinieku bataljonā «Vostok» un gājis bojā 21.janvārī no lodes trāpījuma sirds apvidū.

Drošības policijā pagaidām neizdevās noskaidrot, vai tās rīcībā ir informācija par Kušnira gaitām.

DP izmeklē kriminālprocesu, kas tika sākts pēc tam, kad pērn internetā parādījās video,

kurā trīs ludzānieši publiski izteikuši aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem. Toreiz video parādījās Vjačeslavs Visockis un Valentīns Milutins, bet Kušnira uzvārds nefigurēja.

DP noskaidrojusi, ka videomateriālos redzamie vīrieši ir Latvijas iedzīvotāji - divi ir Latvijas pilsoņi un viens ir nepilsonis. DP pret trijotni sāka kriminālprocesu par publisku aicinājumu uz terorismu, kā arī par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu.

Šajā lietā šobrīd kopumā figurē septiņas personas.

Procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, - piemērots krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. DP nesen veica kratīšanu viņa dzīvesvietā. Lindermans sacīja, ka ar Kušniru nav pazīstams. Lindermanam neesot zināms par bojāgājušajiem kaujiniekiem, kas būtu saistīti ar Latviju, bet tikai par ievainotajiem.

Saistībā ar šo kriminālprocesu pagājušajā nedēļā kratīšana tika veikta biedrības «GVD Baltija» dibinātāja Staņislava Bukaina un divu citu šīs biedrības biedru dzīvesvietās. Šai trijotnei lietā piemērots tāds pats statuss kā Lindermanam. Biedrība «GVD Baltija» bija izcēlusies ar to, ka pērn Rīgas mikrorajonos sarīkojusi pasākumus, kuru laikā tika vākti ziedojumi «humānās palīdzības sniegšanai Donbasam».

Decembrī internetā arī parādījās video, iespējams, ar Austrumukrainas kaujinieku pusē karojošu rīdzinieku, kurš Ukrainā esot ieradies pirms pusgada. Tajā kāds jauns armijas uniformai līdzīgā apģērbā tērpies vīrietis norāda, ka Austrumukrainā ieradies pirms pusgada no Rīgas. Toreiz DP neatklāja, vai ir sākts kriminālprocess par šo gadījumu.

Tāpat zināms, ka par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu apsūdzētais un DP labi zināmais nacionālboļševiks Beness Aijo aizbēdzis uz Austrumukrainu. DP nesen paziņoja, ka tā vienlaicīgi veic tās rīcībā esošās informācijas pārbaudi par to, ka Bukains kopā ar diviem citiem biedrības «GVD Baltija» biedriem ir sniedzis atbalstu Aijo caur Igauniju un Somiju doties uz Krieviju ar mērķi nokļūt Austrumukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu