Raidījums: Rīgā vēlas izveidot aprūpes slimnīcu bezpajumtniekiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Mediķu rokās ik dienu nonāk desmitiem bezpajumtnieku, kuri slimnīcas izmanto kā higiēnas aprūpes iestādes un kuriem ir veselības problēmas, taču ārstēšanai slimnīcā nav pamata. Pēc laika šie cilvēki slimnīcā atkal atgriežas ar slimību saasinājumiem. Lai pārrautu šo apburto loku, Rīgas domes Labklājības departaments plāno vērsties Veselības ministrijā ar ierosinājumu Linezera slimnīcas telpās ierīkot aprūpes slimnīcu bezpajumtniekiem, šovakar vēstīja LNT ziņas.

Rīgā ir tūkstošiem bezpajumtnieku, vairāki desmiti no tiem ik dienu nonāk mediķu rokās. Daudzi bezpajumtnieki slimnīcu neatliekamās palīdzības nodaļas jau ilgu laiku izmanto kā bezmaksas aprūpes centrus. Māsu palīgi tur viņus nomazgā, dezinficē un ietērpj svaigās drēbēs.

«Šeit ieved mūsu glauno klientūru, kuriem ir utis, blusas un tādas lietas, kuri ir apkakājušies. Viņus šeit ieliek, tad mēs apģērbjamies un nākam mazgāt,» pirms bezpajumtnieka apkopšanas velkot gumijas zābakus un speciālu aizsargtērpu, raidījumam atklāj viena no māsu palīdzēm.

Mediķi norāda, ka tikai desmitajai daļai atvesto bezpajumtnieku nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība. Pārējiem nonākšana slimnīcā drīzāk ir kā kārtējā higiēnas aprūpe. Rīgas domes Labklājības departamenta rīkotajā diskusijā Stradiņa slimnīcas pārstāvji norāda arī uz sarežģītākajiem gadījumiem - tās ir reizes, kad atvestos bezpajumtniekus slimnīcā ārstēt nav pamata, bet atstāt neaprūpētus arī nedrīkst.

Pašlaik mediķiem bezpajumtniekus nākas atlaist, īsti neizārstētus, taču tas nozīmē, ka pēc laika cilvēks jau ar slimības saasinājumu atkal atgriezīsies. Rīgas domes Labklājības departamentam pašlaik neesot iespēju šo apburto loku pārtraukt. Pirms ar cilvēku var strādāt sociālie darbinieki, viņam jābūt ar apmierinošu veselības stāvokli.

«Gluži ar gulošu, slimu vai smagi psihiski slimu cilvēku arī mēs neko īsti izdarīt nevaram, tātad ir jābūt šim starpposmam,» skaidro Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte.

Tāpēc esot nepieciešama slimnīca, kas būtu orientēta uz vienkāršāku medicīnisko aprūpi.

«Ja viņam vajag kādu medicīnisko palīdzību, bet nevis augsta līmeņa operācijas, sarežģītas diagnostikas metodes, tad viņam būtu jānokļūst aprūpes slimnīcā, kādu Rīgā nav,» norāda Infektoloģijas centra galvenā ārste, Rīgas domes deputāte Baiba Rozentāle.

Rozentāle piedāvā par Rīgas aprūpes slimnīcu pārveidot Linezera slimnīcu. Linezera telpas šā gada laikā būšot pilnībā atbrīvotas, un tur varētu bez lielu līdzekļu ieguldīšanas izveidot aptuveni 200 gultasvietas. Ar minēto ierosinājumu veidot aprūpes slimnīcu bezpajumtniekiem galvaspilsētā Rīgas domes Labklājības departaments vērsīsies pie Veselības ministrijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu