Ebolas epidēmija sasniegusi lūzuma punktu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ebolas vīrusa epidēmijas apkarošanā sasniegts lūzuma punkts un pastāv pamatotas izredzes, ka tā varētu drīz beigties, ceturtdien paziņojis ANO koordinators Ebolas vīrusa uzliesmojuma jautājumos Deivids Nabaro.

Nabaro pauda apmierinājumu ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) jaunākajiem datiem, saskaņā ar kuriem trīs epidēmijas smagāk skartās valstis reģistrējušas pēdējo mēnešu laikā mazāko jaunu saslimšanas gadījumu skaitu.

Nabaro norādīja, ka jaunu saslimšanas gadījumu skaits samazinās katru nedēļu, kas liecina par virzīšanos pretī epidēmijas beigām.

Libērijā reģistrēts mazākais jaunu saslimšanas gadījumu skaits kopš jūnija sākuma, bet Gvinejā un Sjerraleonē - kopš augusta.

Kopš epidēmijas sākuma 2013.gada decembrī no Ebolas vīrusa miruši vairāk nekā 8400 cilvēku, lielākoties trīs Rietumāfrikas valstīs - Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē.

Nabaro norādīja, ka vēl daudz darāms, lai epidēmiju apturētu pilnībā, bet, ja tiks ievēroti noteikumi un pasākumi inficēšanās apkarošanai, situācija turpinās uzlaboties, iespējams, pat ļoti ātri.

ASV šonedēļ publiskots pētījums liecina, ka Libērijā, ko Ebolas vīruss skāris vissmagāk, epidēmija var beigties jūnijā.

Sjerraleones valdība tikmēr izvirzījusi mērķi izskaust Ebolas vīrusu līdz maija beigām.

Nabaro norādīja, ka ANO, kas vada starptautisko cīņu pret Ebolas vīrusa uzliesmojumu, pārslēgusies uz otro fāzi, vairāk koncentrējoties uz inficēšanās kontaktu izsekošanu.

ANO ir izpelnījusies nevalstisko organizāciju kritiku par lēno reakciju uz Ebolas vīrusa izplatīšanos un tiek aicināta izvērtēt tā iemeslus.

Nabaro atzina, ka nākotnē nepieciešamas daudz stiprākas veselības aizsardzības institūcijas, kas spētu reaģēt labāk, bet piebilda, ka neredz iemeslu, kādēļ ANO nevarētu pārorganizēties un kļūt par šādu organizāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu