NSA izspiegojusi Izraēlas premjeru un ES komisāru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV un Lielbritānijas izlūkdienesti izspiegojuši Izraēlas premjerministru, enerģētikas uzņēmumus un palīdzības organizācijas, kā arī Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāru, piektdien vēsta laikraksts «The New York Times».

No 2008. līdz 2011.gadam vairāk nekā 60 valstīs veicot vairāk nekā 1000 mērķu izspiegošanu, ASV Nacionālā drošības pārvalde (NSA) un Lielbritānijas Valdības komunikāciju centrs (GCHQ) izspiegojuši arī Izraēlas bijušo premjerministru Ehudu Olmertu un citus ārvalstu līderus, teikts bijušā NSA līdzstrādnieka Edvarda Snoudena nopludinātajos dokumentos.

Izspiegojamo mērķu vidū bijis arī ES konkurences komisārs Hoakins Almunija.

Komisāram bijušas domstarpības ar ASV tīmekļa tehnoloģiju gigantu «Google» par to, kā darbojas tā meklētājprogramma. Kad laikraksts sazinājās ar Almuniju, viņš atzina, ka ir «ļoti sarūgtināts», uzzinot, ka ticis izspiegots.

NSA nedz apstiprināja, nedz noliedza laikraksta informāciju, vien uzsvēra, ka tā neveic spiegošanu, lai palīdzētu amerikāņu uzņēmumiem.

ASV un britu izlūkdienesti arī izspiegojuši vairākas ANO misijas Ženēvā, ieskaitot UNICEF, ANO atbruņošanās izpētes institūtu un medicīniskās palīdzības aģentūru «Medecins du Monde», vēsta laikraksts.

Publikācija balstīta materiālos, kurus Snoudens nopludinājis medijiem un kas tagad ir nonākuši ASV laikraksta «The New York Times», Lielbritānijas «The Guardian» un Vācijas žurnāla «Der Spiegel» rīcībā.

Iepriekšējās Snoudena materiālu publikācijas izraisījušas spriedzi Vašingtonas attiecībās ar daudziem sabiedrotajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu