/nginx/o/2018/07/16/9759102t1h6b2b.jpg)
Dzeramo ūdeni izmanto ražošanā, piemēram, cepot bulciņas vai piparkūkas, gatavojot mīklu. Jau ir sākusies Ziemassvētku gadatirdziņu sezona, un šādas preces tiek piedāvātas arvien biežāk. Katram ražotājam, kurš piedāvā saražotos produktus, pievienotajam ūdenim jābūt tīram, kvalitatīvam un pārbaudītam, tomēr mājražotāji var krāpties ar ūdens kvalitāti.
Dzeramā ūdens pārbaudes procedūras piedāvā vairāki uzņēmumi. Ziņu portāls TVNET piedāvā salīdzinājumu starp firmu SIA «Hidro Standarts», SIA «WATEX» un zinātniskā institūta «BIOR» dzeramā ūdens pārbaužu veikšanu kārtību un cenu piedāvājumu.
Firmas SIA «Hidro Standarts» un SIA «WATEX», atbildēja, ka veic dzeramā ūdens pārbaudes un savu pakalpojumu piedāvā par 15 Ls. Šie uzņēmumi analīžu rezultātus sniedz dažu dienu laikā. Institūtā «BIOR» dzeramā ūdens pārbaude maksā 24 Ls, bet atbildes par ūdens kvalitāti piedāvā saviem klientiem tikai pēc nedēļas, jo veic plašākas dzeramā ūdens pārbaudes.
Būtiska atšķirība starp ūdens pārbaudes firmām un institūtu ir dzeramā ūdens piegādes kārtība. Firmas norāda, ka ūdeni ir jāielej plastmasas pudelēs, vēlams, bijušajās minerālpudelēs, jo tajās nav krāsvielas un citas vielas, kas var ietekmēt pārbaudes rezultātus. Pārbaužu veikšanai nepieciešamais ūdens daudzums ir pusotrs litrs. Toties institūts noteica, ka klients pats var izvēlēties ūdens piegādes veidu. Ir iespēja pašam aizbraukt uz institūtu «BIOR», paņemt vajadzīgo speciāli apstrādāto trauciņu, kurā ūdeni iepildīt un pēcāk nodot pārbaudēm. Vai arī izsaukt ekspertu, kurš šīs darbības izdarīs pats. Institūtam nepieciešams tikai puslitrs ūdens pārbaudēm.
Šīs pārbaudes ir obligātas. Atzinumu, ka ūdens ir kvalitatīvs un izmantojams, izraksta gan firmas, gan institūts uzreiz pēc analīzēm.
Lai veiktu pārbaudes ir nepieciešams zināt, no kādas vietas tiek iegūts ūdens. Pārbaudēs tiek uzzināts ūdens ķīmiskais sastāvs. Ūdens tiek pārbaudīts ar dažādām metodēm un principiem.
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apliecina, ka nav tādu noteikumu, kuri nosaka, ka obligāti jāpārliecinās, vai dzeramais ūdens, kuru nodod ražotājs ūdens pārbaudei, tiek ņemts no vietas, no kuras patiešām tas tiks ņemts komercdarbībai.
«Pārtikas uzņēmums savā darbībā ir atbildīgs par saražotās produkcijas atbilstību normatīvo aktu prasībām, t. sk., uzņēmumam pašam ir jāpārliecinās, vai tas izmanto normatīvo aktu prasībām atbilstošu dzeramo ūdeni,» apgalvo PVD.
Dienests arī norāda, ka tiem cilvēkiem, kuri pārdos gadatirdziņos paša saražotos produktus, ir jāievēro Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu. Šīs prasības ir aprakstītas 22 lapaspusēs. Tajās arī ir ierakstīti pasākumi, kas jāievēro. Pārtikas apritē iesaistītajiem tirgus dalībniekiem attiecīgā gadījumā jāpieņem šādi īpašie higiēnas pasākumi — atbilstība pārtikas produktu mikrobioloģiskajiem kritērijiem; procedūras, kas nepieciešamas, lai sasniegtu šajā regulā noteiktos mērķus; atbilstība pārtikas produktu temperatūras kontroles prasībām; aukstuma ķēdes uzturēšana un paraugu ņemšana un analīze.
Veselības inspekcija norāda, ka, veicot dzeramā ūdens pārbaudes, cilvēki var arī krāpties. Tas esot cilvēciskais faktors. Pastāv riski, ka ūdens piegādātāji vai mājražotāji izmanto nepārbaudītu ūdeni. Piemērs - pārbaudei iesniedz nevis savu, bet kaimiņa ūdeni. Šāds risks arī pastāv pilsētas ūdens piegādātājiem, jo viņi paši nodrošina ūdens pārbaudes.