Ko sabiedrībā pazīstamiem latviešiem nozīmē Lāčplēša diena (24)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Novembris ir gada vispatriotiskākais mēnesis, to veicina vienpadsmitais un astoņpadsmitais novembris. 11. novembris ir viena no svarīgākajām dienām Latvijas vēsturē – Lāčplēša diena. Kā šo dienu atzīmē sabiedrībā pazīstamas personas?

Foto: LETA

Aktrise un sabiedrības dāma Agnese Zeltiņa vienpadsmito novembri vienmēr ir atzīmējusi ar sveces iedegšanu krastmalā, taču pēdējo reizi tas tika darīts pirms vairākiem gadiem.

«Šodien šo tradīciju centīšos atjaunot! Man Lāčplēša diena nozīmē iespēju vēlreiz atcerēties, godināt un pieminēt visus, kas atdeva savas dzīvības par Latviju,» tā Agnese.

Foto: LETA

Modes dizainere, māksliniece Elita Patmalniece nesvin Lāčplēša dienu, toties svin astoņpadsmito novembri.

«Es tiešām neapmeklēju tādus pasākumus kā svecīšu dedzināšana un citus, vienīgais, ko es apmeklēju, ir salūts un «Staro Rīga»,» godīgi atzīstas Elita.

Sieviete arī nevalkā nekādus karodziņus pie apģērba, reiz tāds viņai bijis, bet lentīti viņa uzdāvinājusi citam cilvēkam, kurš to vairāk vēlējies.

«Atzīstu, novembrī patriotiska noskaņa virmo gaisā, taču svētkiem ir jābūt sirdī,» tā Elita.

Foto: facebook.com

Dziedātāja un flamenko dejotāja Anna Dribas Lāčplēša dienu atceras vēl no skolas laikiem, kad par to stāstīja skolotāji un tādā veidā audzināja bērnos patriotisku noskaņu.

«Zinu, ka katru gadu Rīgā notiek daudz pasākumu; pie Brīvības pieminekļa cilvēki nes puķes, liek sveces, teātros notiek tematiskās izrādes. Ir patīkami, ka tauta atceras savu vēsturi, cilvēkiem ir jāciena tie, kuri agrāk stāvēja par savējiem, atdodot dzīvību. Tāpēc mēs dzīvojam brīvā valstī. Es gribu pateikt, ka katram cilvēkam vienam otru ir jāciena, un gribu novēlēt ne tik ļoti svinēt šo dienu, bet vienkārši klusi pateikt paldies,» pārdomās par svētkiem dalās Anna.

Anna visas svētku procesijas vēros pie televizora, jo reti kad šajās svētku dienās atrodas centrā, cilvēku burzmas dēļ.

Foto: LETA

Pasaules apceļotājs Jānis Vaišļa uzskata, ka Lāčplēša diena nav svinamie svētki, bet piemiņas diena, kura nav jāsvin, bet jāatceras vēsture un cilvēki.

«Lāčplēša diena ir piemiņas diena latviešu karavīriem, kuri ir gājuši bojā, cīnoties par dzimteni. Lāčplēša dienā vairāk stāstu savai meitai par Latvijas vēsturi - kāda ir atšķirība starp Neatkarības dienu un Lāčplēša dienu. Par to, kas ir patriotisms un kas ir nodevība,» vienpadsmitā novembra aktivitātēs dalās Jānis.

Jānis piemetina, ka neiztiks bez velosipēda brauciena uz Vecrīgu, lai iedegtu svecītes un klusi parunātos.

«Lentītes pie drēbēm neliekam, neredzu tam jēgu, un man tās atgādina cita veida svētku atribūtiku! Katram ir savs,» nobeidz Jānis.

Foto: LETA

Diētu speciālistei Lolitai Neimanei gan vienpadsmitajā novembrī, gan astoņpadsmitajā novembrī sirdī ir laba sajūta. Tās ir dienas, kad dietoloģe padomā par to, kas ar mūsu valsti noticis vēstures lokos.

«Šis laiks man ir īpašs, jo mans vectētiņš no tēva puses dienēja Daugavpils cietoksnī, bija Latgales artilērijas pulka komandieris. Latvijas armijas sastāvā piedalījās kaujās pret Bermonta armiju. Pēc Bermonta sakāves piedalījās kaujās pret lieliniekiem austrumu frontē, par kauju nopelniem tika apbalvots ar Trīszvaigžņu ordeni,» lepni stāsta Lolita.

Lolitas vectētiņš izglītojās Parīzē, bet nomira nometnē Sibīrijā.

«Kad dēli bija mazi, katru gadu Daugavā laidām kuģīšus ar svecītēm. Tādi man tie svētki,» pārdomās dalās Lolita.

Komentāri (24)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu