Netiek vaļā no nevēlamas īrnieces (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: liepajniekiem.lv

Palmu ielas 1. nama īpašnieces Ārijas Koganes un mājas pārvaldnieces Ilzes Kozlovskas attiecības kļuvušas saspīlētas, lai gan vēl tikai pirms gada abas sievietes bija apmierinātas ar sadarbību. Saimniece uzskata, ka bijusī pārvaldniece piesavinājusies naudu, tāpēc vēlas, lai viņa pamet īrēto dzīvokli šajā namā. Savukārt bijusī pārvaldniece visu noliedz un uzstāj, ka viņa dzīvokli izmanto atbilstoši noslēgtam beztermiņa līgumam.

Iesaka labu pārvaldnieci

«Kad iegādājos šo māju, tai bija 60 procentu nolietojums. Briesmīgā stāvoklī, maz īrnieku. Pirmajos gados māju pārvaldīju pati, un kaut kas uz priekšu jau gāja,» atceras Ā. Kogane. Dzīvokļi pārplānoti, savilktas komunikācijas utt. Taču darāmā tāpat netrūcis – dažiem dzīvokļiem vēl vajadzēja remontu, jumts nebija pabeigts.

2011. gada pavasarī kāds labs draugs viņai ieteicis pieņemt darbā par pārvaldnieci I. Kozlovsku, teica, ka viņa prot saimniekot un māju sakārtošot ātri vien. «Pirmajā gadā viņa strādāja labi, lai gan autoritāri. Taču īrnieku kļuva vairāk, remontdarbi arī gāja uz priekšu. Viņai patiešām ir saimniecisks skatiens, uzreiz redz, kur un ko vajag,» atceras Ā. Kogane. Remontdarbus veikusi viņai pakļauta strādnieku brigāde. Un strādājusi labi.

Pēc gada pienācis laiks pārslēgt darba līgumu. Ā. Kogane tam piekritusi. Taču tad I. Kozlovska paziņojusi, ka viņai neesot, kur dzīvot, tāpēc vēloties ievākties vienā no Palmu ielas 1. nama dzīvokļiem, kur tikko iesākts remonts. «Man nebija iebildumu. Likās, ka cilvēks labi strādā, labi pelna, arī es viņai labi maksāju,» atminas mājas saimniece. Tāpēc I. Kozlovska ķērusies pie šī dzīvokļa remonta, un 1. augustā noslēgts īres līgums. Topošā īrniece procesu steidzinājusi, sakot, ka bērnam skolā jāuzrāda jaunā adrese un tamlīdzīgi. «Es parakstīju viņas sastādīto līgumu. Bet vēl šodien es apgalvoju, ka tādu līgumu, kāds noslēgts, neparakstīju. Kad līgums bija pie manis un es to lasīju, daudzas lietas, kas vēlāk tajā parādījās, tur nebija,» apgalvo saimniece. Piemēram, ka viņa nemaksās par īri tik ilgi, kamēr šī summa nesasniegs dzīvokļa remontā ieguldītos 2000 latus, tas ir, trīs gadus. Vienīgi Ā. Kogane pēc ilgām pārdomām piekritusi, ka līgums ir beztermiņa, un to viņa tagad rūgti nožēlo.

Atklāj lielu parādu

Lūzums abu sieviešu attiecībās iestājās, kad Ā. Kogane pagājušā gada nogalē saņēmusi paziņojumu no «Latvijas gāzes», ka nav veikts maksājums 1200 latu apmērā. «Protams, es nobijos. Jo līdz šim neko tādu nebiju piedzīvojusi. Kā var būt parāds, ja visi cilvēki regulāri maksā! Protams, tūlīt slēdzu viņai pieeju kontiem. Pēc tam secināju, ka nebija maksāts par ūdeni trīs mēnešus. Tur pietrūka lielas naudas summas,» apgalvo Ā. Kogane. Pēc šiem notikumiem viņai radušās aizdomas, ka I. Kozlovska izīrēto dzīvokli izremontējusi par mājas līdzekļiem. Ā. Kogane atzīst savu kļūdu, ka ļāvusi pārvaldniecei piekļūt savam bankas kontam, lai veiktu saimnieciskos maksājumus, un pati tā īsti naudas plūsmu nav kontrolējusi.

Uzreiz pēc tam, kad saimniece šo iztrūkumu atklājusi, pārvaldniece uzrakstījusi atlūgumu. «Tagad situācija ir tāda, ka Ilze šeit dzīvo un par īri nemaksā. Pat vēl vairāk: nesaņemu maksu par komunālajiem pakalpojumiem, kas man ik mēnesi rada zaudējumus.» Pēc šādiem notikumu pavērsieniem Ā. Kogane bijusi ar mieru necelt traci, taču vēlējusies, lai I. Kozlovska izvācas no mājas. Taču viņa, atsaucoties uz beztermiņa īres līgumu, prom neiet. «Es negribu nekādus tiesu darbus. Tas ir dārgi un ilgi. Vienkārši vēlos, lai viņa iet prom. Taču neredzu iespēju, kā to panākt,» atzīst Ā. Kogane. Vēlāk viņa uzzinājusi, ka I. Kozlovska bijusi pārvaldniece vēl citās mājās, kur arī viņai darbs esot uzteikts ar skandālu.

Nejūtas vainīga

«Viss notiek atbilstoši īres līgumam,» sarunā ar «Kurzemes Vārdu» apgalvoja I. Kozlovska. Arī viņa apliecināja, ka sākumā ar mājas saimnieci satikusi labi, un Ā. Kogane bijusi apmierināta ar viņas darbu. Taču viss mainījies, kad pēc Jaungada pienācis pārrēķins par mājā patērēto gāzi, kurā prasīts samaksāt vairāk nekā 1000 latu. «Es sēdēju pie saimnieces, zīmēju un rādīju skaitļus, kā šis parāds izveidojies. Proti, mēs maksājām par konkrētu gāzes daudzumu izlīdzināto maksājumu, taču patērējām vairāk. Nu un gada beigās «Latvijas gāze» atsūtīja pārrēķinu. Taču Ārija uzskatīja, ka es šo naudu esmu nozagusi.» Tāpat I. Kozlovska apgalvo, ka visi remontdarbi un maksājumi bijuši saskaņoti ar saimnieci. Taču pēc uzticības zaudēšanas pārvaldniece darbu uzteikusi. «Tagad Ārija apgalvo, ka naudu esmu skaitījusi savējām firmām, no kurienes man visu atskaitīja atpakaļ. Tad lai iet un pajautā tām firmām. Un pēc darba uzteikuma viņai kontā palika diezgan liela summa,» apgalvo I. Kozlovska. Arī īres līgums, viņasprāt, bijis likumīgs. «Viņa divas nedēļas to turēja pie sevis, lai iepazītos. Protams, mums bijs sarunas par dažiem nosacījumiem. Taču citādāk es nebiju ar mieru. Dzīvoklis, kurā tagad dzīvoju, stāvēja tukšs 10 – 15 gadu, tas bija bez logiem, izgrauts. Es tur visu izremontēju un tagad saimniece grib, lai es dodos prom. Uzskatu, ka esmu daudz darījusi Ārijas labā, daudzas lietas sakārtoju. Iespējams, viņa visu īsti nesaprot, tāpēc ir tāda nostāja. Taču apvainojumi lai paliek uz viņas sirdsapziņas. Ja viņa vēlas, lai sūdz mani tiesā. Tā izlems, kuram ir taisnība,» piebilst I. Kozlovska.

Pērk balzamu un apelsīnus

«Viņa labi prot runāt un vienmēr apgalvo, ka viss, ko par viņu stāsta, nav taisnība,» apgalvo Meža ielas 27. nama iedzīvotāja Vija Lapiņa. 2008. gadā, kad šī māja atdalījās no namu pārvaldes, V. Lapiņa bijusi biedrības valdē, kurā par priekšsēdētāju iecelta I. Kozlovska. «Likās, ka viss būs kārtībā. Bet, lai gan cilvēki rēķinus kārtīgi maksāja, mājai naudas nebija. Aizgāju uz banku un paņēmu konta izrakstu. Esmu strādājusi tirdzniecībā, tāpēc kaut ko saprotu no cipariem. Un ieraudzīju izrakstā tikai divas darbības: kā nauda ienāk, un kā Kozlovska izņem. Tāpēc sasaucu sapulci, kur skaidroju situāciju.

Atskaites čekos redzams, ka par mājas naudu veikalā pirkts balzams, apelsīni un citi pārtikas produkti. Toreiz Kozlovskai, kura labi prot runāt, izdevās mani dabūt no valdes ārā. Taču jau vasarā mājai atvienoja ūdeni, jo nebija maksāts par komunālajiem pakalpojumiem. Tad ar lielām grūtībām, izveidojot otru biedrību, tikām no viņas vaļā,» atceras V. Lapiņa. Mājai uzreiz parādījusies nauda, samaksāti parādi un vēl veikta renovācija. Bet I. Kozlovskas dzīvoklis Meža ielā 27 pārdots izsolē. Savukārt viņa pati laikā, kad jau strādājusi pie Ā. Koganes, saviem bijušajiem kaimiņiem stāstījusi, ka esot centrā nopirkusi trīsistabu dzīvokli un vēl paņēmusi vienu tantiņu uz nokopšanu.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu