Aukstumpumpa nav tik nevainīga! (53)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Nebūs daudz cilvēku, kam kaut vai reizi mūžā nebūs bijusi aukstumpumpa – tā kņudošā, bet vēlāk sāpīgā ūdeņainā pūtīšu virkne uz lūpas, kas pārvēršas sausā un sāpīgā krevelē, līdz pamazām nolobās.

Kas ir aukstumpumpa un kā to ārstēt, skaidro ģimenes ārste INESE CĒBERE.

Vai aukstumpumpa patiešām ir tāds dzīves sīkums, kas jāpārcieš?

Tā nemaz nav tik nevainīga. Aukstumpumpas, kas parādās uz lūpām, deguna vai sejas, patiesībā ir herpes vīrusa 1 infekcija. To iegūst jau bērnībā, un ar to ir inficējušies vairāk nekā 90% cilvēku. Bet gribu piebilst, ka šī it kā nevainīgā aukstumpumpa var radīt arī smagas komplikācijas, piemēram, smadzeņu iekaisumu jeb encefalītu. Tāpēc, ja cilvēks jūt, ka pēc aukstumpumpas paaugstinās temperatūra, moka galvassāpes vai vienkārši ir apjukuma epizodes, ir vērts konsultēties ar ārstu. Veselam cilvēkam šādu komplikāciju nebūs, taču tās var būt, piemēram, tiem, kuriem ir imūndeficīta sindroms, cilvēkiem pēc ķīmijterapijas un citos gadījumos, kad ir pazemināta imunitāte.

Kā notiek inficēšanās?

Ļoti vienkārši: caur ādu, piemēram, nobučojot bērniņu, jo lielākā daļa cilvēku ar herpes vīrusu inficējas jau bērnībā. Lielāks risks inficēt mazuli ir tad, ja viņu nobučo cilvēks, kam tai brīdī ir aukstumpumpa, bet tikpat labi tas var notikt arī bez pumpas, ja šim cilvēkam ir herpes vīruss.

Un visiem pēc inficēšanās ir aukstumpumpas?

Nē – tas, vai vīruss liks par sevi manīt, ir atkarīgs no cilvēka imūnsistēmas. Šis vīruss izpaužas aptuveni ceturtajai daļai inficēto cilvēku – tiem, kuriem ir novājināta imūnsistēma. Taču šī infekcija ir hroniska.

Tas nozīmē – ja vienreiz aukstumpumpa ir bijusi, tā būs regulāri?

Ne vienmēr. Ir cilvēki, kas no aukstumpumpām cieš vairākas reizes gadā, bet ir tādi, kam tā vienreiz ir bijusi, bet pēc tam viņus netraucē gadiem ilgi, līdz pienāk brīdis, kad parādās kāds no to veicinošajiem faktoriem.

Un tie būtu?

Tie ir dažādi: stress gan darbā, gan sadzīvē un citur, pārāk liels nogurums un pārkaršana saulē. Tā var būt pat trauma. Sals un vējš, kas tiek uzskatīti par galvenajiem aukstumpumpu provocējošajiem faktoriem, patiesībā ir tikai iemesls, kāpēc pazeminās cilvēka imunitāte. Un, tikko tā ir pazeminājusies, herpes vīruss liek par sevi manīt.

Ne tikai uz lūpas, bet arī citur.

Vecāki dažkārt sūdzas, ka bērnam sāp mutīte un tur ir pumpiņas. To sauc par gingivostomatītu, kura iemesls arī var būt herpes vīruss. Šajos gadījumos bērnam ir raksturīga augsta temperatūra, palielināta siekalu izdalīšanās, galvassāpes, slikta dūša un pat atūdeņošanās, jo, ja bērniņam sāp mutīte, viņš nevar padzerties. Un tāpat herpes vīruss var būt arī deguna gļotādā vai, piemēram, uz vaiga, bet pieaugušiem cilvēkiem tā visbiežāk liek par sevi manīt uz apakšlūpas. Sākumā ir niezoša, dedzinoša sajūta, kas liecina, ka herpes vīruss ir klāt.

Varbūt ir līdzekļi, ar kuriem ātri šo ugunsgrēku var dzēst.

Mūsdienās tādi patiešām ir. Tikko kā sāk just kņudoņu uz lūpas, nekavējoties vajadzētu lietot kādu no ziedēm, kas paredzētas pret herpes infekciju un nopērkamas aptiekās. Šīs ziedes palīdz, ja uzliktas pirmo 48 stundu laikā. Tad pūtītes var pat neparādīties vai tās var būt, taču vieglā formā. Kad pūtītes jau ir uz lūpas, ziedes vairs nav efektīvas. Piebildīšu gan, ka ziede ir jālieto piecas reizes dienā vismaz piecas dienas, lai vīrusu pievārētu.

Cenu diapazons ziedēm, ko lieto pret herpes infekciju, ir ļoti dažāds – no diviem latiem ar santīmiem līdz pat sešiem un vairāk latiem. Vai ir nozīme – pirkt dārgāku vai lētāku preparātu?

Es uzskatu, ka nav, jo visām šīm ziedēm ir vienāds ķīmiskais sastāvs ar aktīvo vielu – acikloviru, kas cīnās pret herpes vīrusu. Cena ir atkarīga no firmas, kas ražo attiecīgo preparātu. Šos preparātus lieto pret aukstumpumpām, kas ir uz lūpas, degunā vai uz sejas.

Ja pūtīte jau parādījusies, vai nepieciešams to pārdurt, lai atbrīvotu no šķidruma?

Nekādā gadījumā, jo, pirmkārt, ar šo šķidrumu mēs varam inficēt citus. Otrkārt, pārdurot pūtīti, mēs varam inficēt brūci, un tā var sastrutot.

MadalynChristine
MadalynChristine Foto: Flickr

Pēc septiņām līdz desmit dienām aukstumpumpa mazināsies, taču šajā laikā ir vērts lietot parastos pretsāpju līdzekļus, ko bez receptes var nopirkt aptiekās, jo lūpa sāp. Un ir vērts uzlikt, piemēram, cinka ziedi, kas palīdzēs slimo vietu dziedēt, vai vismaz kādu mīkstinošu krēmu, vai higiēnisko lūpu krāsu, jo, kad izveidojas krevelīte, tā sāk sprēgāt, un sajūta ir nepatīkama.

Kā ar kosmētikas lietošanu aukstumpumpas laikā?

Arī lūpu krāsa var būt tas pats mīkstinošais līdzeklis, taču to nebūs iespējams vienmērīgi uzklāt, līdz ar to izskats nebūs pievilcīgs, tāpēc varbūt šajā laikā no lūpu krāsošanas ir vērts atturēties.

Noteikti ir kādi īpaši personiskās higiēnas priekšnoteikumi, kas jāievēro laikā, kamēr ir aukstumpumpa.

Būtu tikai loģiski, ja šajā laikā cilvēks pakontrolētu savu dzīvesveidu un personisko higiēnu. Tāpēc vajadzētu gan izvairīties no skūpstīšanās, gan lietot individuālu krūzīti, galda piederumus, dvieli.

Var būt ir kāds īpašs vitamīnu komplekss vai pārtikas produkti, ko lietot cilvēkiem, kas zina: tikko aukstais laiks būs klāt, arī aukstumpumpa ilgi nekavēsies?

Nav īpaši pierādīts, ka vitamīni pasargātu no aukstumpumpām. Turklāt, ja tā būtu, tie būtu jālieto cauru gadu.

Lai gan retāk nekā uz lūpas, bet herpes vīruss var skart arī dzimumorgānus.

Tā tas ir, un tas notiek ļoti sāpīgi. Šī problēma var skart kā sievietes, tā vīriešus, un to izraisa herpes vīruss 2. Ar to parasti inficējas seksuālo kontaktu laikā, ja vienam no partneriem ir herpes vīrusa pūtītes vai čūlas uz dzimumorgāniem. Arī šī vīrusa aktivizēšanos izsauc tie paši faktori, kas herpes vīrusu 1. Taču ārstēšana gan ir radikālāka – tikai ar medikamentiem, jo sāpes ir ļoti stipras.

Vai sirdsmieram ir vērts veikt analīzes, lai pārliecinātos, vai man ir herpes vīruss?

Es domāju, ka nav vērts tērēt naudu – jo, kā jau teicu, tas ir vairāk nekā 90 procentiem cilvēku. Bet labā ziņa ir tā, ka inficēšanās vēl nenozīmē, ka cilvēku visu atlikušo mūžu vajās aukstumpumpas.

No tautas medicīnas jeb ticībai ir liels spēks

Mediķe vērtē tautas medicīnas ieteikumus cīņā pret aukstumpumpām.

Auss sērs

Sāksim ar to, ka sērs, kas ir ausī, nav sterils un likt nesterilu materiālu uz slimas vietas – tas nozīmē to pakļaut papildu inficēšanās riskam. Nē, es noteikti neieteiktu!

Zobu pasta vai zobu pasta, kas sajaukta ar sāli

Par šo es esmu dzirdējusi un pati arī izmēģinājusi. Jā, varbūt zobu pasta viena pati vai sajaukta ar sāli var darboties kā pretiekaisuma līdzeklis, kas var nogalināt apkārtējo kaitīgo mikrofloru un pasargāt slimo vietu no citām infekcijām, taču šaubos, vai šis līdzeklis dziedē aukstumpumpu.

Tikko jūt kņudošu sajūtu uz lūpas, to vajag paberzt ar asu audumu, piemēram, asu frotē dvieli, tad aukstumpumpa pazudīs, vēl neizveidojusies.

Padomāsim loģiski: ja mēs ar dvieli paberžam vietu, kur sākusies vīrusa infekcija, tas nozīmē, ka mēs šo infekciju ieberžam dvielī. Es šaubos, vai no beršanas pazudīs aukstumpumpa, taču par to, ka infekcija paliks dvielī un ar to inficēsies cits, kurš ar to slaucīsies, gan esmu pārliecināta. Turklāt, ja dvielis nav tīrs, tas var būt papildu infekcijas avots slimajai vietai.

Uz kņudošās vietas liek putriņā saspiestu ķiploku.

Cerams, ka ķiploks kā antiseptiķis nokaus apkārtējās sliktās baktērijas, taču ķiploks nav pretvīrusu preparāts un aukstumpumpu neizārstēs. Tomēr kā imunitāti stiprinošs līdzeklis gan tas noder, tādā gadījumā ķiploku vajag ēst.

Uz kņudošās lūpas vajag likt odekolonu.

Šī palīdzība atkal varētu noderēt kā dezinfekcija, bet ne ārstēšana. Taču, runājot par jebkuru no tautas līdzekļiem, – ja tie būtiski nekaitē un kādam palīdz, lūdzu, izmēģiniet, jo arī ticībai ir liels spēks.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu