Igaunijas pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu Centra partijai (1)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees.ee

Svētdien notikušajās Igaunijas pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu valstī kopumā saņēmusi Centra partija, par kuru nobalsojuši 31,9% vēlētāju.

Otrajā vietā ierindojusies «Tēvzemes un «Res Publica» apvienība» (IRL) ar 17,2% balsu, trešajā reformisti ar 13,7%, bet ceturtajā sociāldemokrāti ar 12,5% balsu.

Centristi, saņemot 52,65%, izcīnījuši uzvaru galvaspilsētā Tallinā. Viņiem seko IRL ar 19,17%, Reformu partija ar 10,59% un sociāldemokrāti ar 9,92% balsu.

Savienība «Tallinas brīvais pilsonis» saņēmusi 4,01% balsu un pašvaldībā nav iekļuvusi.

Tartu pirmajā vietā reformisti

Savukārt Tartu, kas ir Igaunijas otra lielākā pilsēta, pirmajā vietā ierindojušies reformisti, kas izcīnījuši 15 no domes 49 vietām. Viņiem seko IRL ar 11 mandātiem, centristi ar deviņiem un sociāldemokrāti ar astoņiem.

IRL priekšsēdētājs Urmass Reinsalu paudis gandarījumu par partijas sniegumu vēlēšanās.

Viņš sarunā ar Igaunijas televīzijas žurnālistiem atgādināja, ka partijas mērķis ir bijis izcīnīt 100 000 vēlētāju balsu.

«Jau tagad ir redzams, ka mūsu rezultāts ir krietni augstāks,» sacīja Reinsalu.

Komentējot rezultātus Tallinā, Reinsalu norādīja, ka IRL mēra amata kandidāts Ēriks Nīless Kross izcīnījis labu rezultātu, neraugoties uz to, ka opozīcijai nav izdevies galvaspilsētā gāzt Centa partijas varu.

«Es ceru, ka trīs partijas, kas ir iekļuvušas Tallinas pilsētas sapulcē, spēs radīt spēcīgu opozīciju. Par tās līderi varētu kļūt Ēriks Nīless Kross,» sacīja Reinsalu.

Dienu pirms vēlēšanām kandidātu izsludina Interpola meklēšanā

Kā ziņots, negaidīts pavērsiens Igaunijas priekšvēlēšanu kampaņā notika piektdien, kad Interpola mājas lapā tika publicēts paziņojums, ka Kross tiek izsludināts meklēšanā saistībā ar apsūdzībām pirātismā.

Daudzi Igaunijas politiķi, arī Eiropas Parlamenta deputāte Kristīne Ojulande un pats Kross, uzskata,

ka aiz Interpola lēmuma stāv Krievija.

2009.gada 24.jūlijā Baltijas jūrā Zviedrijas piekrastē pirāti ieņēma kuģi «Arctic Sea», kurš ar Maltas karogu kuģoja no Somijas uz Alžīriju. Krievija uzskata, ka Kross ir šā uzbrukuma pasūtītājs.

Kasparovs: Putins šādi iejaucies Igaunijas vēlēšanās

Pasaules šaha čempions un Krievijas opozīcijas politiķis Garijs Kasparovs svētdien norādīja, ka ar Interpola palīdzību Igaunijas vēlēšanās iejaucies Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

«Sestdien Putina garās rokas ir sasniegušas vēlēšanas kaimiņos Igaunijā ar jauna sabiedrotā - Interpola - palīdzību,» savā sociālā tīkla «Facebook» lapā ierakstījis opozicionārs.

«Tagad Interpols vienu dienu līdz svētdienas vēlēšanām ir publicējis VDK melīgās apsūdzības, kas ir klajš mēģinājums iejaukties priekšvēlēšanu cīņā, kur spēki ir vienlīdzīgi,» skaidroja Kasparovs.

Krosa oponents ir Kremļa marionete un Interpola publikāciju ir izmantojis, lai uzbruktu Krosa koalīcijai, norādīja opozicionārs, ar «Kremļa marioneti» acīmredzot domājot pašreizējo Tallinas mēru un Centra partijas līderi Edgaru Savisāru.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu