Pirmie tautas skaitīšanas rezultāti gaidāmi pēc dažiem mēnešiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirmie 2011.gada tautas skaitīšanas rezultāti varētu būt zināmi pēc dažiem mēnešiem, bet ne vēlāk kā nākamā gada februārī, pavēstīja Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) preses sekretārs Aldis Brokāns. Lai arī redzamākā tautas skaitīšanas darbu daļa tika pabeigta jau 10.jūnijā, CSP uzsvēra, ka tautas skaitīšana vēl nav beigusies un visi nepieciešamie dati par Latvijas iedzīvotājiem vēl nav iegūti.

"Veicot jebkuru apsekojumu, jāsaprot, ka nevar iegūt 100% atbildētību, vēl jo vairāk tāda mēroga pasākumā kā tautas skaitīšana. Vienmēr kāda iedzīvotāju daļa paliek nesastapta klātienē – mājās vai arī interneta tautas skaitīšanā, kas ir izskaidrojums ar dažādiem iemesliem, piemēram, prombūtne, darba specifika, nevēlēšanās piedalīties tautas skaitīšanā un citi iemesli," paskaidroja Brokāns.

Tautas skaitīšanas redzamākajā daļā ir iegūta informācija par 1,9 miljoniem iedzīvotāju, kuri piedalījās tautas skaitīšanā internetā, ieradās uz tautas skaitīšanas iecirkņiem vai tika apsekoti ar skaitītāju starpniecību.

"CSP apzinās, ka šajā posmā nav iegūta informācija par visiem iedzīvotājiem, un līdz ar to izmantos citus risinājumus informācijas par nesastaptajiem iedzīvotājiem iegūšanai un apkopošanai. Viens no būtiskākajiem avotiem informācijas iegūšanā ir valsts informācijas sistēmas un administratīvie reģistri, kuru saturošās informācijas izvērtēšana sniegs pamatojumu par iedzīvotāju atrašanos Latvijā vai ārpus tās," klāstīja Brokāns.

Kritēriji, atbilstoši kuriem tautas skaitīšanā nesastaptos iedzīvotājus varētu iekļaut valstī pastāvīgi dzīvojošo iedzīvotāju skaitā, ir sagatavoti un tiks nodoti Tautas skaitīšanas komisijas ekspertiem izvērtēšanai un apstiprināšanai.

Atbilstoši Tautas skaitīšanas likumam tautas skaitīšanas galvenie rezultāti ir jāpublicē ne vēlāk kā 2012.gada februārī.

CSP norādīja, ka tikai pēc Latvijas tautas skaitīšanas galīgo rezultātu iegūšanas varēs objektīvi noteikt Latvijas iedzīvotāju skaitu, kā arī noliegt vai apstiprināt datus par dažu pētnieku izteiktajiem pieņēmumiem par milzīgajiem – līdz ceturtdaļai miljona cilvēku – emigrācijas apmēriem no Latvijas.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes apkopoto informāciju no 1.marta līdz 30.maijam tautas skaitīšanas pirmajā un otrajā posmā – interneta anketās un tautas skaitītāju mājas vizītēs – kopumā ir apkopota informācija par 1,9 miljoniem iedzīvotāju.

Trešajā tautas skaitīšanās posmā no 1.jūnija līdz 10.jūnijam, kad vēlreiz bija dota iespēja aizpildīt tautas skaitīšanas anketu internetā, tika iegūta informācija par vairāk nekā četriem tūkstošiem iedzīvotāju. Savukārt reģionālajos tautas skaitīšanas vadīšanas un koordinācijas centros tika aizpildītas anketas par 1,6 tūkstošiem iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu