Japānas premjers apmeklē Fukusimas AES, prasa izbeigt noplūdes

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe ceturtdien apmeklēja kodolavārijas piemeklēto Fukusimas 1.atomelektrostaciju (AES) un paziņoja, ka tās operatorfirmai «Tokyo Electric Power Co.» (TEPCO) līdz nākamā gada martam ir jāizbeidz radioaktīva ūdens noplūdes no šīs AES.

Abe pirms nepilnām divām nedēļām Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) sanāksmē Buenosairesā apgalvoja, ka situācija Fukusimas 1.AES tiek kontrolēta. Viņa teiktais lielā mērā veicināja Tokijas izraudzīšanu par 2020.gada Olimpisko spēļu rīkošanas vietu.

Abe ceturtdien paziņoja, ka neatkāpjas no SOK sanāksmē paustajiem apgalvojumiem.

Neilgi pirms Abes vizītes kļuva zināms, ka dažus mēnešus pēc 2011.gada marta kodolavārijas toreizējā Japānas valdība atļāvusi TEPCO iesaldēt plānu, kas paredzēja izveidot pazemes barjeru gruntsūdeņu bloķēšanai, jo šī plāna dārdzības dēļ kompānija varētu bankrotēt.

Simtiem tonnu gruntsūdeņu katru dienu tiek piesārņoti, sajaucoties ar reaktoru dzesēšanā izmantotu radioaktīvu ūdeni, un pēc tam šie ūdeņi ieplūst jūrā.

Abe apmeklējuma laikā valkāja sejas masku un oranžu ķiveri, kā arī baltu aizsargtērpu, kuram uz muguras bija uzraksts melnā krāsā «premjerministrs Sindzo Abe». Viņu pavadīja TEPCO augstas amatpersonas, tostarp kompānijas prezidents Naomi Hirose.

Abes vizīte Fukusimas 1.AES ir daļa no kampaņas, kuras mērķis ir pārliecināt pasauli par šīs atomspēkstacijas drošumu.

Kodolkrīze Fukusimas 1.AES sākās 2011.gada martā, kad deviņu magnitūdu zemestrīces izraisīts cunami apturēja reaktoru dzesēšanas sistēmu darbību. Kopš tā laika TEPCO ir izlietojusi tūkstošiem tonnu ūdens šīs AES reaktoru dzesēšanai.

Liela daļa dzesēšanas procesā piesārņotā ūdens tiek uzglabāta pagaidu rezervuāros AES teritorijā, un TEPCO vēl nav paziņojusi skaidru plānu, kā tikt galā ar šo ūdeni. Problēmu ir saasinājušas piesārņotā ūdens noplūdes no vairākiem rezervuāriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu