NA ministra kandidātu nevirza, bet akcentē prasības budžetā (22)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nacionālās apvienības (NA) valde jaunu kultūras ministra amata kandidātu no pienākumiem atbrīvotās Žanetas Jaunzemes-Grendes (NA) vietā pagaidām nevirzīs un par atbalstu valdībai lems nākamā gada budžeta apstiprināšanas kontekstā, vadoties no tā, kā tiks izpildītas apvienības prasības, sacīja NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Viņš norādīja, ka NA nākamā gada budžeta prioritāšu sakarā aizvien pārējiem koalīcijas partneriem uztur prasību par tā saukto «demogrāfijas ultimātu» un uzturēšanās atļauju tirdzniecības pārtraukšanu. «NA paliek pie saviem budžeta uzstādījumiem demogrāfijas un uzturēšanās atļauju tirdzniecības, jo aizvien neesam saņēmuši skaidras atbildes, kā nākamā gada budžeta sagatavošanas gaitā tiek izpildīti mūsu uzstādījumi,» viņš teica. Tāpat NA prioritātes ir kultūras finansējums, pedagogu atalgojums un ostu nodevas.

Bērziņš norādīja, ka NA joprojām nepārliecina premjera Valda Dombrovska («Vienotība») argumenti, atbrīvojot no amata Jaunzemi - Grendi.

«Premjera argumenti Žanetes Jaunzemes - Grendes atbrīvošanai no amata mūs joprojām nepārliecina. Gan Nacionālās apvienības valde, gan frakcija joprojām pauž atbalstu kultūras ministrei. Mēs no savas puses esam apņēmušies turpināt dialogu ar Kultūras aliansi, kamēr amata pienākumus pilda Bordāna kungs. Ja mēs pavērtējam līdzīgas situācijas, ir zināma neizpratne par to, kāpēc premjers tā nav rīkojies kaut vai attiecībā uz bijušo izglītības un zinātnes ministru, VARAM ministru, kur šī situācija arī pašvaldību nozarei nenāk par labu. Tāpat mēs zinām, kāda bijusi VARAM komunikācija ar Pašvaldību savienību. Mēs uzskatām, ka ir problēmas arī labklājības nozarei,» viņš pauda.

NA sprieda, ka jauns kultūras ministrs būs jāmeklē, tomēr vismaz pašlaik kultūras nozari lēmums par amata kandidātu nevirzīšanu kultūras nozarei neietekmēs.

NA pārstāvis sacīja, ja no koalīcijas partneriem būs vēlme panākt vienošanos par apvienības izvirzītajām prioritātēm nākamā gada budžetā, tad budžets tiks pieņems. «Ja ir vēlme panākt vienošanos, to [pieņemt budžetu] noteikti var izdarīt. Var rīkot valdības ārkārtas sēdes, ir noteikti arī citi mehānismi, kā šo jautājumu atrisināt. Es ceru, ka no «Vienotības» puses šāda griba būs un apslēptās intereses nedominēs par veselo saprātu,» pauda Bērziņš, norādot, ka no premjera puses ultimāti par jauna kultūras ministra izvirzīšanas termiņiem arī nav saņemti.

Tomēr gadījumā, ja NA prasības valdība neapmierinās, Bērziņš neizslēdza arī iespēju, ka NA varētu pamest valdību. «Šeit ir dažādas rīcības iespējamas. Protams, ka par to mēs lemsim. Skaidrs, ja mums ir vienota izpratne ar Reformu partijas cilvēkiem, tad budžets nevar tikt virzīts tālāk valdībā, kamēr nav vienošanās par šiem jautājumiem,» viņš teica.

NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pirmdien pēc tikšanās ar Kultūras alianses pārstāvjiem paziņoja, ka NA par turpmāko darbību valdībā izlems līdz ar nākamā gada budžeta pieņemšanu Saeimā. Tāpat atlikts jautājums par jauna kultūras ministra kandidāta virzīšanu. Vienlaikus Dzintars norādīja, ka iesāktais bijušās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes darbs tiks turpināts, tajā skaitā arī attiecībā uz Latvijas Nacionālo operu. Precīzu laiku, kad tieši NA varētu pieņemt lēmumu par savu turpmāko darbību valdībā, kā arī jaunā kultūras ministra amata kandidāta nominēšanu Dzintars neminēja. «Šie jautājumi tiks skatīti kompleksi,» viņš teica.

Pirmdienas rītā premjers Valdis Dombrovskis oficiāli atbrīvoja no amata kultūras ministri. No otrdienas kultūras ministra pienākumus no pildīs Jaunzemes - Grendes partijas biedrs Bordāns.

Premjers piektdien uzdeva NA virzīt citu kultūras ministra amata kandidātu Jaunzemes - Grendes vietā, kuru atlaida pēc satricinājumiem nozarē ar jaunu operas valdes iecelšanu un ilggadējā operas direktora Andreja Žagara atlaišanu. Premjers Jaunzemi Grendi atlaida arī citu konfliktu dēļ ar nozari, kas ministrei bijuši iepriekš.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu