Ziņojums: Rietumiem jāgatavojas Baltkrievijai pēc Lukašenko

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rietumvalstis var panākt demokrātiskas pārmaiņas Baltkrievijā, un tām ir jāsāk gatavoties laikmetam, kad totalitārā līdera Aleksandra Lukašenko varai būs pienācis gals, teikts piektdien izplatītajā ASV institūtu ziņojumā.

Eiropas politikas analīzes centra un organizācijas "Freedom House" sagatavotajā ziņojumā "Demokrātiskas pārmaiņas Baltkrievijā" pausts mudinājums sniegt finansējumu opozīcijas medijiem un politiskajām partijām.

"Tas, ka uz Eiropas durvju sliekšņa turpina pastāvēt diktatūra, kas nav dekonstruēta, nozīmē Rietumu valdību un Baltkrievijas tautas nepabeigtu darbu," lasāms ziņojumā.

Tajā arī sniegti ieteikumi Baltkrievijas "politikas mīklai", kā arī tam, lai "gatavotos Baltkrievijai pēc Lukašenko".

"Kaut arī vitāli svarīgi saistībā ar potenciālajām pārmaiņām ir savaldīt optimismu, pašreizējie apstākļi Rietumu rīcībai varētu būt īpaši labvēlīgi," norāda ziņojuma autori.

ASV Starptautiskajā Valūtas fondā ir jāiestājas pret astoņu miljardu dolāru (četru miljardu latu) piešķiršanu Baltkrievijas ekonomikas glābšanai, turklāt jāpanāk, ka tiek atcelta Pasaules hokeja čempionāta rīkošana Minskā 2014.gadā, šādi cenšoties panākt, ka Baltkrievijas varasiestādes atbrīvo politieslodzītos, minot dažus diplomātiskos un ekonomiskos manevrus, norāda autori.

"Kamēr Lukašenko ir pie varas, Rietumu finansējuma prioritātei ir jābūt materiāla atbalsta sniegšanai pilsoniskajām un opozīcijas organizācijām, arī politiskajām partijām," teikts ziņojumā.

Rietumu valdībām ir jāpalīdz Baltkrievijas tautai nepieļaut, ka Lukašenko "pats izraisa ekonomisku katastrofu, pārdodot vērtīgākos valsts tautsaimniecības aktīvus" Krievijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu