Skip to footer
Šodienas redaktors:
Māris Kūrēns
Iesūti ziņu!

Plūškoks – vēderam un veselībai

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Kāda "Kurzemnieka" lasītāja interesējas, ko darīt ar plūškoka ogām. Vispirms jānoskaidro, kāds plūškoks lasītājas dārzā aug.

Uzturā var lietot tikai melnā plūškoka ogas un ziedus, sarkanais plūškoks ir indīgs. Savukārt melnā plūškoka ogas var ēst tikai tad, kad tās ir pilnībā gatavas, spilgti melnas. Ar negatavām ogām var saindēties. Termiski apstrādātās ogās toksiskie savienojumi iet bojā. Melnā plūškoka sula ir labs pretmikrobu līdzeklis, tā padara cilvēku izturīgāku pret dažādiem kaitīgajiem faktoriem, piemēram, vīrusiem un apkārtējās vides nelabvēlīgo ietekmi.

Augļos ir C vitamīns, karotīni, flavonoīdi, miecvielas, organiskās skābes un cukuri. No ziediem un augļiem var gatavot tēju. To lieto kā sviedrējošu līdzekli saaukstēšanās gadījumā, pret laringītu, bronhītu, gripu, neiralģiju un kā diurētisku līdzekli nieru un urīnpūšļa slimību gadījumā. Tautas medicīnā izmanto arī lapas, mizu un jaunos zarus kā diurētisku un caurejas līdzekli.

Latvijā plūškoks zied jūnijā, tad var ievākt ziedus un izkaltēt tējai. No ziediem var pagatavot sīrupu vai desertu. Plūškoka ziedu čemurus iemērc šķidrā pankūku mīklā un apvāra eļļā, pārkaisa ar pūdercukuru un kanēli – deserts gatavs.

No melnā plūškoka ogām var gatavot sulu, ievārījumu, sīrupu, želeju. Īpatnējās garšas dēļ ieteicams plūškoka sulu dzert kopā ar kādu citu, piemēram, ābolu, jāņogu vai cidoniju sulu.

***

Plūškoka ziedu sīrups

Vajadzēs: 50 plūškoka ziedu ķekarus, 3 citronus (ar mizu), 3 apelsīnus (ar mizu), 100 g citronskābes, 5 l ūdens, 5 kg cukura.

Kā pagatavot: plūškoka ziedu ķekarus liek emaljētā katlā, apelsīnus un citronus ar mizu sagriež gabaliņos, arī liek katlā, pieber citronskābi. Katla saturu samaisa. Pielej vārošu ūdeni un atstāj 24 stundas. Tad nolej katla saturu un pievieno cukuru. Sīrupu uzkarsē, lej pudelēs vai burkās, aizvāko.

Sīrupu var lietot pie tējas un atspirdzinošu dzērienu pagatavošanai.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu