Vācija kritizē Lielbritānijas vēršanos pret «The Guardian» (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas augstākā amatpersona cilvēktiesību jautājumos trešdien asi kritizējusi Lielbritānijas represijas pret laikrakstu «The Guardian», kas izvērstas saistībā ar izdevuma publicētajiem materiāliem par ASV izlūkdienesta noslēpumiem, kurus tam bija atklājis bijušas specdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens.

Ārlietu ministrijas pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos Markuss Lēnings pauda «nopietnas bažas» par mediju brīvību Lielbritānijā, šādi reaģējot uz ziņām, ka laikraksts «The Guardian» atbilstoši izdevuma pārstāvju teiktajam bijis spiests iznīcināt dokumentus par ASV izlūkdienesta darbību. Pretējā gadījumā laikrakstam draudējuši tiesu darbi.

Lēnings arī nosodīja to, ka Lielbritānijas varasiestādes svētdien aizturējušas un nopratinājušas par Snoudena materiāliem plaši rakstījušā ASV žurnālista Glena Grīnvalda partneri Dāvidu Mirandu.

«Apvienotajā Karalistē ir sena un cienījama brīvības tradīcija, tomēr to, kā varas institūcijas Hītrovas lidostā aizturēja Dāvidu Mirandu, es uzskatu par nepieņemamu,» Lēnings sacīja laikrakstam «Berliner Zeitung».

«Tas notika, balstoties terorisma apkarošanas likumos, bet es nespēju saskatīt nekādu saistību ar terorismu. Un drošības dienesta soļi pret «The Guardian», kā tos raksturoja galvenais redaktors Alans Rasbridžers, man šķiet pilnīgi šokējoši. Šeit ir pārkāpta sarkanā līnija.»

Miranda kopā ar Grīnvaldu un «The Guardian» strādāja pie Snoudena materiālu publicēšanas.

Lēnings pauda gandarījumu par «plašajām debatēm» Lielbritānijā saistībā ar varasiestāžu soļiem un uzsvēra, ka viņa komentāru mērķis «ir draugu starpā atgādināt par kopīgajām vērtībām».

Miranda par aizturēšanu Londonas Hītrovas lidostā nolēmis sūdzēt tiesā britu varasiestādes, otrdien ziņoja «The Guardian». Brazīlijas pilsonis Miranda apcietinājumā Hītrovas lidostā tika paturēts deviņas stundas.

Policija konfiscēja Mirandas mobilo telefonu, pārnēsājamo datoru, kameru, atmiņas kartes, DVD diskus un spēļu konsoles, vēstīja laikraksts.

ASV izsludinājušas meklēšanā Snoudenu par slepenu dokumentu publiskošanu. ASV varasiestādes viņam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un citos noziegumos.

Snoudens vairākas nedēļas pavadīja Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā, kuru pameta tikai 1.augustā, kad Krievija viņam uz gadu piešķīra pagaidu patvērumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu