Robežsardze grib plašākas tiesības, pārbaudot autovadītājus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja Saeima nepieņems grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz noteikt pienākumu mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam uzrādīt dokumentus pēc robežsarga pieprasījuma ne tikai pierobežā, bet arī visā pārējā valsts teritorijā, Valsts robežsardze (VRS) nevarēšot pilnvērtīgi apkarot nelegālo migrāciju.

Kā informēja VRS preses pārstāve Jevgēnija Pozņaka, minētais grozījumu projekts Ceļu satiksmes likumā, kuru Saeimas deputāti vērtē kritiski, tika virzīts vienā paketē ar grozījumiem Valsts robežas likumā, no kura paredzēts svītrot normu par pierobežu gar iekšējo sauszemes robežu.

"Līdz ar to gadījumā, ja piedāvātie grozījumi Ceļu satiksmes likumā netiks akceptēti, VRS nevarēs realizēt Robežsardzes funkcijas nelegālās migrācijas apkarošanas jomā valstī," skaidroja Pozņaka.

Saeimas komisija jautājumu nevirza

Kā ziņots, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien nolēma pagaidām nevirzīt tālākai izskatīšanai grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz noteikt pienākumu mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam uzrādīt dokumentus pēc robežsarga pieprasījuma ne tikai pierobežā, bet arī visā pārējā valsts teritorijā.

Likumprojekta autori šo ieceri skaidro ar nepieciešamību nodrošināt vienlīdz efektīvu nelikumīgās imigrācijas apkarošanu valstī kopumā.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Arvils Ašeradens (V) atzina, ka šī tomēr varētu īsti nebūt robežsargu funkcija, turklāt varētu būt nepieciešams papildu finansējums.

Tomēr VRS apgalvoja, ka minētās ieceres īstenošanai papildu finansējums nav nepieciešams.

Komisija šodien nolēma likumprojektu vēl nevirzīt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā un to skatīt komisijā atkārtoti, uzaicinot Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru.

Robežsargi apturēt var tikai pierobežā

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 25.pantu un Ceļu satiksmes noteikumiem mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam ir jāuzrāda sava vadītāja apliecība, transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība un citi dokumenti arī pēc robežsargu pieprasījuma. Tāpat Ceļu satiksmes noteikumi paredz pienākumu transportlīdzekļa vadītajam apturēt transportlīdzekli pēc robežsarga norādījuma.

Tomēr minētie pienākumi patlaban attiecas tikai uz ierobežotu valsts teritoriju - pierobežu, kas atbilstoši Latvijas Republikas valsts robežas likumam gar ārējo sauszemes robežu ir nosakāma ne šaurāka par 30 kilometriem, bet gar iekšējo - ne šaurāka par 15 kilometriem.

Ņemot vērā to, ka VRS nelikumīgā imigrācija jāapkaro visas valsts teritorijā, pienākums vadītājam apturēt transportlīdzekli pēc robežsarga pieprasījuma, kā arī uzrādīt robežsargam attiecīgos dokumentus tikai pierobežā pagaidām nenodrošina iespēju vienlīdz efektīvi apkarot nelikumīgo imigrāciju valstī kopumā, norāda likumprojekta autori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu