Latvijas alpīnisti dodas ekspedīcijā uz neatklātām Pamira kalnu virsotnēm (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz Tadžikistānas galvaspilsētu Dušanbi trešdien devusies alpīnistu kluba Traverss komanda, kuru atbalsta Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubs Rīgas «Dinamo». Komandas mērķis ir uzkāpt vairākās par 6000 m augstākās virsotnēs, kuras vēl neviens nekad nav sasniedzis, TVNET informē projekta koordinatore Zane Reķe.

Ekspedīcija notiks attālā un grūti sasniedzamā Pamira kalnu reģionā - Jazgulema kalnu grēdas apkārtnē.

1960. gadā Latvijas pirmā augstkalnu ekspedīcija Egberta Imanta vadībā uzkāpa Pamira kalnu virsotnē un deva tai vārdu - Latvija. Taču padomju varas gaiteņos vārds mainījās - tā tika nosaukta par Padomju Latviju.

2005. gadā Latvijas alpīnistu kluba Traverss komanda uzkāpa virsotnē pa jaunu maršrutu un sadarbībā ar Latvijas Ārlietu ministriju iesniedza Tadžikistānas varas iestādēm lūgumu virsotni pārdēvēt par Latvijas smaili.

2009. gada septembrī, pirms Tadžikistānas prezidenta valsts vizītes Latvijā, virsotnes nosaukuma maiņu oficiāli apstiprināja Tadžikistānas valdība.

Šā gada Pamira ekspedīcija ilgs vairāk nekā 20 dienas, kuru laikā alpīnisti darbosies autonomi un neatkarīgi no civilizācijas, cilvēka darbības neskartā kalnu reģionā, paļaujoties tikai uz saviem spēkiem.

Ekspedīcijas dalībnieki:

  • Oļegs Siļins - ekspedīcijas vadītājs, ilggadējs augstkalnu ekspedīciju organizētājs un Latvijas zinošākais Pamira kalnu eksperts,
  • Valdis Puriņš - viens no pieredzējušākajiem Latvijas augstkalnu alpīnistiem,
  • Timurs Galejevs - spēcīgs klinšu kāpējs, līderis tehniski sarežģītajos posmos,
  • Viesturs Silenieks - 2005. gada Latvijas ekspedīcijas dalībnieks, alpīnists un fotogrāfs,
  • Konstantīns Dikovskis - profesionāls fotogrāfs un pieredzējis alpīnists,
  • Eduards Skuķis - vairāku augstkalnu ekspedīciju dalībnieks, Latvijas Alpīnistu Savienības valdes loceklis.
Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu