Robežas ES varēs atjaunot tikai ar visu valstu piekrišanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ārkārtas situācijās uz laiku atjaunot robežkontroli uz iekšējām robežām būs ļauts tikai tad, ja pārējās dalībvalstis tam piekritīs, pirmdien izlēma bloka iekšlietu ministri, kas bija pulcējušies Polijas kūrortpilsētā Sopotā.

"Mums jānostiprina Šengenas zona un labāk tā jāpārvalda, lai izvairītos no vienpusējas rīcības, kas būtu pretrunā ar Šengenas noteikumiem vai Šengenas garu," uzsvēra ES iekšlietu komisāre Sesīlija Malmstrēma, piebilstot, ka attiecīgie Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumi tiks iesniegti septembrī.

Malmstrēma norādīja, ka nākotnē nedrīkst pieļaut "dalībvalstu vienpusēju rīcību", ar to acīmredzami domājot neseno Dānijas lēmumu atjaunot uz savām robežām muitas kontroli, lai tādējādi apkarotu kontrabandu un nelegālo imigrāciju.

Kopenhāgenas rīcība izsaukusi EK neapmierinātību, un Brisele brīdinājusi, ka nepieļaus brīvo cilvēku un preču kustību garantējošo ES tiesību normu pārkāpumus.

Ministri pārrunāja arī jautājumus, kas saistīti ar Šengenas Informācijas sistēmu un patvēruma meklētājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu