Radioaktīvie Fukušimas AES gruntsūdeņi nonākuši arī jūrā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirms diviem gadiem avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas (AES) apsaimniekotājs «Tokyo Electric Power Company» (TEPCO) pirmo reizi atzinis, ka radioaktīvie gruntsūdeņi no spēkstacijas nonākuši arī jūrā.

Šī informācija izplatīta nākamajā dienā pēc Japānas parlamenta augšpalātas vēlēšanām, kurās pārliecinošu uzvaru guvusi premjera Sindzo Abes vadītā koalīcija. Kaut gan sabiedrības vairākums pēc Fukušimas traģēdijas iestājas par atteikšanos no kodolenerģijas, Abe, kura pārstāvētā Liberāldemokrātiskā partija ir cieši saistīta ar uzņēmēju aprindām, plānojis novērtēt pēc avārijas apturētās atomelektrostacijas un atļaut atsākt darbu tām, kuras atbildīs drošības standartiem.

Šomēnes TEPCO paziņoja, ka spēkstacijas teritorijā ņemto gruntsūdeņu paraugos dažu dienu laikā radioaktīvā cēzija izotopa Cs 134 līmenis pieaudzis vairāk nekā 110 reizes. Kompānija gan uzsvēra, ka piesārņotā ūdens tālāku izplatību vidē, domājams, ierobežo betona pamati un tērauda konstrukcijas.

Tomēr pirmdien TEPCO pārstāvis atzinis, ka radioaktīvais ūdens ieplūdis jūrā, taču vienlaikus paziņojis, ka jūras ūdens radioaktivitātes līmenis neesot pārsniedzis normu.

Cits pārstāvis preses konferencē Tokijā kompānijas vārdā atvainojies par «satraukumu, kas radies daudziem cilvēkiem, īpaši Fukušimā». Kompānija solījusi, ka centīsies ierobežot radioaktīvo ūdeņu noplūdi.

Vides eksperti tikmēr pauduši bažas, ka radioaktīvā piesārņojuma nonākšana jūrā var ietekmēt jūras faunu un floru un galu galā arī cilvēku uzturu.

Kā atzinis Fukušimas prefektūras Zvejniecības kooperatīvu apvienību federācijas priekšsēdētājs Tecu Nozaki, ziņas par piesārņoto gruntsūdeņu nonākšanu jūrā ir šokējošas. «Šis skaidrojums pilnībā atšķiras no iepriekš teiktā,» viņš sacījis raidsabiedrībai NHK.

Šā gada sākumā TEPCO atzina, ka spēkstacijas ostas teritorijā noķertajās zivīs radiācijas līmenis 2540 reizes pārsniedz pieļaujamo normu.

Pagājušajā nedēļā kompānija arī paziņoja, ka aptuveni 2000 cilvēkiem, kas strādājuši atomelektrostacijā, ir palielināts vairogdziedzera vēža risks. Iepriekšējos TEPCO paziņojumos tika minēts desmit reizes mazāks apdraudēto cilvēku skaits.

11.martā apritēja divi gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Divus gadus pēc katastrofas simtiem tonnu gruntsūdeņu ik dienu ieplūst bojātajās reaktoru ēkās un sajaucas ar ūdeni, kas joprojām tiek iepludināts reaktoros caur pagaidu dzesēšanas sistēmu.

Aprīkojuma bojājumu un augstās radiācijas dēļ piesārņotais ūdens ir sevišķi sarežģīti risināma problēma.

Zveja Fukušimas tuvumā apturēta, un valdība aizliegusi šai apvidū ražot dārzeņus, sēnes, pienu un gaļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu