Bērziņš - drīzāk Šķēles, ne Lemberga cilvēks

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par Valsts prezidenta amatā vakar ievēlēto eksbaņķieri Andri Bērziņu valda uzskats, ka viņš ir drīzāk Andra Šķēles, ne Aivara Lemberga ietekmes cilvēks, raksta portāls Pietiek.com.

Darbojies "Valmieras grupējumā"

Deviņdesmito gadu pirmajā pusē Bērziņš ticis pieskaitīts tā dēvētajam Valmieras grupējumam, kurā bija pārstāvēti cilvēki, kas vēlāk iezīmējās kā Šķēles ietekmes loks – viņu vidū arī advokāts Andris Grūtups un vēlākais Šķēles valdības finanšu ministrs Edmunds Krastiņš, vēsta portāls.

2007. gada beigās žurnālā "Nedēļa" kādreizējais ministrs un Kluba 21, uz kura bāzes lielā mērā vēlāk izveidojās partija "Latvijas ceļš", dibinātājs Jānis Krūmiņš atminējās, kā 1993. gadā ticies ar šiem „Valmieras grupējuma” pārstāvjiem:

„Mēs runājām par ideju, par valsti, bet viņi savukārt par to, kuru cilvēku, kurā vietā vajadzētu ielikt.”

Pastāv uzskats, ka, tieši pateicoties „Valmieras grupējuma” atbalstam, Bērziņam tika uzticēts vadīt "Latvijas Bankas" nodaļu atdalīšanu un apvienošanu, norāda portāls. Rezultātā tieši viņam izdevās kļūt par prezidentu no 21 apvienotās "Latvijas Bankas" nodaļas izveidotajā Unibankā (Latvijas Universālajā bankā) un aktīvi iesaistīties tās privatizācijā.

Banka bija īpaši gards kumoss kaut vai tāpēc, ka valdība bija parūpējusies par tās stabilitāti, Unibankas 25 miljonus latu lielos „sliktos” (t.i., faktiski neatgūstamos) kredītus aizstājot ar valsts ilgtermiņa parādzīmēm.

Kopīgs bizness ar Šķēli

Ceturtdien, tūlīt pēc ievēlēšanas Valsts prezidenta amatā sasauktajā preses konferencē, Bērziņš uzsvēra, ka ar Šķēli viņu saista tikai un vienīgi koleģiālas attiecības. Viņam ar Šķēli nekad neesot bijis kopīga biznesa. Tas, ka pirms vairākiem gadiem kopā ar Šķēles bijušo dzīvesbiedri Dzintru Šķēli un citām personām dibinājis SIA Vaļņu nams 11, pēc Bērziņa vārdiem, bijusi „spiesta lieta”. Tas esot bijis vienīgais veids, kā sakārtot īpašumattiecības par 9,8 miljoniem latu no Bērziņa iepriekš vadītās bankas atpirktajam piecstāvu namam Vaļņu ielā 11, Vecrīgā. 2008. gadā daļu no sev piederošajām īpašuma daļām Bērziņš, Dzintra Šķēle un citas personas jau par 9,93 miljoniem pārdeva paši sev piederošajai SIA Vaļņu nams 11.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu