Maskavas tiesa Hodorkovskim cietuma termiņu samazina par gadu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Maskavas pilsētas tiesa otrdien samazināja bijušajam naftas kompānijas JUKOS vadītājam Mihailam Hodorkovskim un viņa biznesa partnerim Platonam Ļebedevam piespriesto ieslodzījuma termiņu no 14 līdz 13 gadiem. Līdz ar to ir noraidīts Hodorkovska un Ļebedeva lūgums viņus attaisnot.

Pērnā gada decembrī Maskavas Hamovņiku rajona tiesa Hodorkovski un Ļebedevu notiesāja otrreiz un piesprieda 14 gadu ieslodzījumu, kas tiks skaitīts, sākot no viņu pirmā ieslodzījuma termiņa sākuma, un līdz ar to viņiem būtu jāatrodas cietumā līdz 2017.gadam. Taču tagad, kad soda termiņš ir samazināts par vienu gadu, viņiem ieslodzījumā būs jāatrodas līdz 2016.gadam.

Tiesa atzina abus apsūdzētos par vainīgiem "JUKOS" meitassabiedrību akciju un kompānijas iegūtās naftas piesavināšanā, kā arī šādi gūto ienākumu legalizēšanā.

Par šo tiesas procesu bažas pauduši vairāku Rietumvalstu līderi. Viņi apšauba procesa caurredzamību un to, vai Krievijas tiesa nemēģina apsūdzētos divreiz notiesāt par vienu un to pašu pārkāpumu, kas ir pretrunā ar starptautiskajām cilvēktiesību normām. Turklāt Rietumu līderi izteikušies, ka šis process grauj Krievijas starptautisko reputāciju un apdraud tās modernizācijas centienus.

2005.gada 31.maijā Maskavas Meščanskas rajona tiesa Hodorkovskim un Ļebedevam piesprieda katram deviņu gadu cietumsodu, kuru Maskavas pilsētas tiesa tā paša gada 22.septembrī samazināja līdz astoņiem gadiem.

Apsūdzības, kurās tiesa atzina par vainīgiem tiesājamos, bija saistītas ar nodokļu nemaksāšanu un valsts īpašuma izlaupīšanu 90.gadu pirmajā pusē notikušās privatizācijas laikā. Ne Hodorkovskis, ne Ļebedevs nav atzinuši savu vainu nevienā no abiem tiesas procesiem.

Hodorkovskis ir paziņojis, ka kriminālapsūdzības izvirzītas, jo viņš ir opozīcijā Krievijas agrākajam prezidentam un tagadējam premjeram Vladimiram Putinam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu