Anna Iltnere: Māksla ir pieejama ikvienam

Anna Iltnere Foto: Foto no personiskā arhīva
Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tīmeklī darbu sācis jauns kultūras un mākslas projekts "www.arterritory.com", kas veltīts Baltijas, Krievijas un Skandināvijas mākslas procesiem un arī svarīgākajiem pieturas punktiem vizuālās mākslas kalendārajā pasaulē. Kā TVNET intervijā atklāja portāla galvenā redaktore Anna Iltnere, lasītājs "www.arterritory.com" varēs iegūt informāciju arī par kino, dizainu, modi, arhitektūru un grāmatām.

Portāls "arterritory.com" ielūkosies mākslinieku darbnīcās, uzklausīs viņu viedokļus un dokumentēs viņu gaitas nozīmīgos mākslas notikumos, portāls kļūs arī par diskusiju partneri, ar kuru dalīties domās par kādu Rīgā, Helsinkos, Sanktpēterburgā, Viļņā, Tallinā, Kopenhāgenā, Maskavā vai vēl kur citur notiekošu izstādi, mākslas vai dizaina notikumu, kā arī jaunajā portālā būs aplūkojams kalendārs, kur būs norādīti tie pasākumi, kas noteikti būtu jāredz, TVNET atklāja mākslas kritiķe, mākslinieka Krispata Ģelža meita Anna Iltnere, kas strādājusi izdevumā "Dizaina studijā" un Dizaina informācijas centrā.

Iltnere skaidroja, ka "arterritory.com" ir likumsakarīgs turpinājums alternatīvajam ceļvedim "Another Travel Guide Riga", kas tapa kā interneta žurnāla neatkarīgiem ceļotājiem "anothertravelguide.com" un kultūras projektu aģentūras "Indie" sadarbības rezultātā. Portāla veidotāji ir profesionāļi ar daudzu gadu pieredzi vizuālās mākslas un dizaina jomās - filozofe un dizaina teorētiķe Anna Iltnere, mākslas kritiķe un kuratore Daiga Rudzāte, modes žurnāliste un "anothertravelguide.com" galvenā redaktore Una Meistere.

TVNET: Viens pēc otra tīmeklī rodas jauni pašmāju kultūras projekti. Šogad darbu sācis jaunais interneta žurnāls "Foto Kvartāls", nule palaists teātrim veltīts interneta medijs "kroders.lv" un šonedēļ darbu sācis arī "arterritory.com", kas galvenokārt apskatīs mākslas pasaules aktuālos notikumus. Saprotu, ka portāls fokusēs uzmanību arī uz Baltijas valstīm un Krieviju un būs (ir) lasāms vairākās valodās?

Anna Iltnere: Portāla uzmanības centrā ir mākslas procesi Baltijas valstīs, Krievijā un arī Skandināvijā. Un taisnība - tā saturs ir trīs valodās: latviski, krieviski un angliski.

TVNET: Vai internetā ir atrodami vēl kādi līdzīgi projekti? Gan šeit, gan arī pasaulē?

Anna Iltnere: Latvijā šādu aptverto reģionu un līdzīga apjoma portāla par mākslu nav. Arī citās valstīs nav tāda interneta medija, kas vienkopus aplūkotu Baltiju, Skandināviju un Krieviju. Ir Krievijā artinfo.ru, bet interešu loks ir nedaudz cits. Lietuvā ir savs kultūras ziņu portāls artnews.lt, ļoti kvalitatīvs un dinamisks, bet tikai lietuviešu valodā. Viesojoties kaimiņvalstīs un tiekoties ar mākslas centru vadītājiem, muzeju direktoriem, secinājām, ka cilvēki ir nobrieduši šādam sadarbības veidam, ir pieprasījums, un agrāk vai vēlāk kas tāds būtu radies.

Kaimiņvalstis ļoti vēlas veidot dialogu.

TVNET: Šķiet, ka šādi portāli, kas padziļināti pievēršas kādai konkrētai nišai - vai tā būtu makšķerēšana, fotogrāfija vai jebkas cits, ir dzīvotspējīgs modelis. Lielie ziņu portāli, lai arī aptver gandrīz visas jomas, ne vienmēr spēj padziļināti pievērsties atsevišķiem mākslas žanriem. Eksperti prognozē, ka arī lielie sociālie portāli ar laiku pārvērtīsies daudzos mazākos, interešu grupu klubiņos...

Anna Iltnere: Tieši tāpēc arī esam Baltijas, Krievijas un Skandināvijas mākslas portāls. Būt par vispasaules mākslas dzīves apskatnieku būtu pārāk apjomīgi un prasītu citus resursus un arī - vai vēl viens tāds vairs vajadzīgs. Nišas portāli spēj piedāvāt kolorītu saturu, jo materiāls, ar ko tie strādā, arī mēs, - ir lielai daļai pasaules kas vēl neatklāts un intriģējošs.

"Arterritory.com" vizuālā veidola autors ir pašlaik Ņujorkā dzīvojošais grafiskais dizainers Jānis Notte
"Arterritory.com" vizuālā veidola autors ir pašlaik Ņujorkā dzīvojošais grafiskais dizainers Jānis Notte Foto: Ekrānuzņēmums

TVNET: Vai "arterritory.com" ir valsts atbalstīts projekts?

Anna Iltnere: Nē, portālam ir privāts finansējums.

TVNET: Kādā intervijā minēji, ka nevēlies pārvērst "arterritory.com" par "snobisku sarežģītu tekstu krātuvi". Vai tas nozīmē, ka parastie portāla lasītāji arī varēs iesūtīt savas pārdomas par redzētajām izstādēm, koncertiem, izlasītajām grāmatām u.tml?

Anna Iltnere: Mēs esam atvērti un gatavi sadarboties ar ikvienu, kas labi raksta. Vienalga, kurš tas būtu. Bet runa citātā ir par to, ka daudzi baidās lasīt par mākslu, jo uzskata, ka neko tur nesapratīs. Atmet ar roku. Teksti pilni kalambūru un nepamet sajūta, ka esi izlaidis dažas "iepriekšējās sērijas", lai domu saprastu. Protams, mākslas zinātne ir disciplīna ar savu terminoloģiju un specifiskām problēmām, un tā tam ir jābūt. Bet tamdēļ

nedrīkst rasties maldīgs priekšstats, ka māksla ir tikai priekš noteikta profesionāļu loka. Vai tad puķes pļavā lasa tikai botāniķi?

Māksla ir pieejama ikvienam un uz estētisku pārdzīvojumu var pretendēt katrs. "Arterritory.com" vēlas būt teikumos pietiekami vienkārši, lai neaizsegtu skatu uz galveno – uz mākslas notikumu, – bet lai nezaudētu arī uzrakstītā kvalitāti.

TVNET: Vai portālā varēsim uzzināt jaunumus arī no "karstajiem punktiem", piemēram, Venēcijas mākslas biennāles, kas tiks atklāta jau 4.jūnijā? Vai jums būs savs Venēcijas reportieris?

Anna Iltnere: Jā, es būšu Venēcijas mākslas biennālē uz vietas un gatavošu materiālus no Latvijas, Baltijas, Krievijas un Skandināvijas paviljoniem. Turot īkšķus par itāliešu interneta stabilitāti, pēc iespējas operatīvi to publicēsim arī portālā. Šobrīd "Arterritory.com" var lasīt intervijas ar visu trīs Baltijas valstu pārstāvjiem Venēcijā: Kristapu Ģelzi, Līnu Sību un Darju Mikši.

TVNET: Kas šobrīd no mākslas izstādēm Latvijā, varbūt arī Igaunijā un Lietuvā būtu obligāti jāredz?

Anna Iltnere: Atceros, ka viengad skolā "obligāto literatūru" nomainīja uz "Ieteicamo literatūru". Tāpēc arī par izstādēm drīzāk teikšu "ieteicamās" (smejas). Viļņas mūsdienu mākslas centrā CAC vēl šajā nedēļas nogalē var pagūt apskatīties ASV ievērojamās fotogrāfes Diānas Arbusas retrospektīvo izstādi. Tallinā KUMU muzejā ir vērienīga izstāde Gateways: Māksla un tīkla kultūra, kuras pamatmateriāls ir vadi un interneta tīkls, jo izstādīti dažādi elektroniskās mākslas darbi. Apmeklētāji varēs arī ar speciālām audioausīm staigāt pa parku vai pilsētu un būt mākslas darba sastāvdaļa… Piedalās arī latvieši no RIXC – Mārtiņš Ratniks u.c. Bet tepat Latvijā ļoti interesanta ir Ivara Drulles personālizstāde galerijā "Alma".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu