Deputāti aicina nemainīt «100 g kultūras» raidlaiku, bet saņem kritiku par iejaukšanos (17)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Divu Saeimas komisiju deputāti otrdien aicināja Latvijas Televīzijas (LTV) valdi saglabāt raidījumu «100 g kultūras» esošajā raidlaikā, bet saņēma kritiku par iejaukšanos medija redakcionālajā neatkarībā, parlamentā novēroja aģentūra BNS.

«Šāda veida diskusijas par konkrētiem raidījumiem Saeimā var apšaubīt sabiedrisko mediju neatkarību. Šodien diskutējam par kultūru, rīt izsauks ziņu dienesta vadītāju uz šādām sēdēm, parīt – priekšvēlēšanu raidījuma vadītājus,» uzsvēra Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pārstāvis Gints Grūbe, piebilstot, ka likums nosaka plašsaziņas līdzekļu tiesības uz redakcionālo neatkarību.

Deputāti neuzskatīja, ka iejaucas, jo viņiem jālemj par valsts finansējumu, tāpēc jāzina, kādiem raidījumiem tas tiks tērēts, tostarp cik daudz būs kultūras raidījumu.

Grūbes teiktais sekoja kopsēdes vadītājas Saeimas deputātes Ināras Mūrnieces (Nacionālā apvienība) jautājumam, vai NEPLP atbalsta raidījuma pārcelšanu uz citu laiku un citu kanālu.

«Šis ir ļoti būtisks precedents, situācija, kurā Saeima mudina NEPLP iejaukties raidorganizācijas redakcionālajā neatkarībā,» uzskatīja Grūbe.

Mūrniece viņu aicināja neaizrauties ar spekulācijām un atbildēja, ka reaģē uz Kultūras alianses saņemto atklāto vēstuli, kurā protestēts pret raidījuma raidlaika maiņu. Vēstule tika izplatīta arī internetā, to parakstījuši divi tūkstoši cilvēku.

Alianses pārstāve dzejniece Liāna Langa pauda viedokli, ka zemais reitings liecina, ka Latvijas Televīzija pēdējo divu desmitgažu laikā nav pietiekami izglītojusi Latvijas sabiedrību.

«Mazi reitingi kultūras raidījumiem ir pirmām kārtām pašas televīzijas atbildība un neizdarītais darbs, bet risinājums nav patērniecības psiholoģiju veicinošu šovu producēšana un pārraidīšana. Sabiedriskās televīzijas mērķis nav un nevar būt reitingi, gluži tāpat kā valsts mērķis nevar būt ekonomika, jo tie abi ir līdzekļi mērķa sasniegšanai,» sacīja Langa.

Citi NEPLP pārstāvji pauda viedokli, ka LTV lēmums bijis sasteigts un reformām vajag sabiedrības atbalstu.

Savukārt LTV vadītājs Ivars Belte uzsvēra, ka šāds lēmums pieņemts auditorijas plūsmas dēļ, kas sarūk, kad sākas «100 g kultūras». Tādēļ nākotnē sabiedriskais medijs nevarēšot pildīt savus uzdevumus, jo nebūšot skatītāju.

«Šis raidījums nenotur auditoriju – 60% auditorijas pēc iepriekšējā raidījuma «100 g kultūras» zaudē. Tas viss būtu pieļaujami, bet šī auditorija diemžēl neatgriežas vēlāk, tostarp uz «Panorāmu», tā aiziet uz citām televīzijām. Tā visa dēļ ir apdraudēta skatīšanās aptuveni par 20% tālākā skatīšanās laikā. (..) Iemesls šādam lēmumam ir auditorijas plūsma,» paskaidroja Belte.

Vairāki deputāti tieši aicināja atstāt visu kā ir un raidījuma laiku nemainīt.

Dzintars Ābiķis sacīja, ka Saeima nejaucoties, bet vēlas, lai būtu pildīts virsuzdevums – valodas un kultūras stiprināšana. «Man ir priekšlikums pārdomāt koncepciju un varbūt nemainīt,» viņš teica.

«Protams, ja ieliks «esktrasensu cīņas», tad auditoriju noturēs, bet vai tas ir mērķis. Atstājam raidījumu mierā (..) un skatām koncepciju [jauna medija veidošanu],» norādīja Janīna Kursīte. Abi deputāti izteica lielas šaubas par NEPLP virzīto projektu abu mediju apvienošanai.

Arī Inguna Rībena aicināja atstāt esošo laiku, jo viņa novērtēja, ka pašlaik «bloks ļoti labi sakārtojies». Bet Daina Kazāka atzina, ka vakariņu gatavošanas laikā esot labi, ka fonā ir šāds raidījums, jo bērni izglītojas.

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzija sākotnēji bija nolēmusi raidījumu «100 g kultūras» pārcelt uz vienpadsmitiem vakarā, bet pēc kultūras nozares protestiem tika rasts kompromiss – raidījums tiešraidē būs astoņos vakarā LTV7, bet LTV1 – plkst.23.15 atkārtojumā.

Pirmajā kanālā šajā laikā būšot programma «Vasara. Ceļojumi. Piedzīvojumi», kas ietvers ceļojumu filmas, Mārtiņa Sirmā «Kulta ēdienu» atkārtojumus un «Lauku sētas 2» atkārtojumus.

Otrdien Saeimā notika Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu