Ar Saules baterijām apkārt pasaulei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar Saules baterijām darbināmi lidaparāti jau ir iekarojuši debesis, bet tagad kārta jūrām - šveiciešu kuģotājs Rafaels Domžāns ar komandu ir apņēmības pilni apbraukt apkārt zemeslodei katamarānā, kuru darbina saules enerģija.

Jau 227 dienas ilgst šveiciešu jūrnieku ceļojums apkārt pasaulei katamarānā, kura dzinējus videi draudzīgā veidā darbina saules bateriju paneļi.

Saules baterijas, kas baro motorus un liek griezties dzenskrūvēm, nosedz visu katamarāna Turanor SolarPlanet klāju un lielā mērā ir ietekmējušas arī kuģa konstrukciju, kas augšdaļā ir ievērojami platāka, ja atloka papildu paneļus.

Startējot no Monako pirms 227 dienām, ceļotāji jau ir šķērsojuši Atlantijas okeānu un caur Karību jūru un Panamas kanālu nonākuši Klusajā okeānā, un arī tas lielā mērā ir "pieveikts". Kopumā nokuģotas jau vairāk nekā 15 tūkstoši jūdžu.

Patlaban katamarāns ir sasniedzis Noumea ostu Jaunkaledonijā, no kurienes dosies tālāk uz Austrāliju. Tur tam plānots lielāks remonts, lai droši varētu turpināt ceļu, un pēc tam Turanor SolarPlanet caur Indijas okeānu dosies atpakaļ mājup.

Var atzīmēt, ka šveiciešu saules bateriju katamarāns jau ir uzstādījis divus pasaules rekordus - viens no tiem ir par ātrāko Atlantijas okeāna šķērsošanu ar saules baterijām darbināmā laivā, bet otrs - par lielāko attālumu, kas veikts, izmantojot tikai saules enerģiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu