Tautas skaitītāja portrets: sieviete vārdā Inese, Inga vai Dace

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vidējais Latvijas tautas skaitītājs ir 42 gadus veca sieviete vārdā Inese, Inga vai Dace, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja sociālo pētījumu kompānijas SIA "GFK Custom Research Baltic" ("GfK Baltic") vadītāja Iluta Skrūzkalne.

Saskaņā ar viņas teikto no visiem 1960 tautas skaitītājiem 1555 jeb 79% ir sievietes, bet 405 jeb 21% ir vīrieši.

Vidējais tautas skaitītāju vecums ir 42 gadi. Sešiem jaunākajiem tautas skaitītājiem ir 19 gadi, bet diviem vecākajiem - 76 gadi.

Izplatītākie vārdi tautas skaitītāju vidū ir Inese (48), Inga (44) un Dace (33). Populārākie svētki arī tautas skaitītāju vidū esot vasaras saulgrieži, jo viņu vidū ir 20 Jāņi, kas ir populārākais tautas skaitītāju vīriešu vārds, un 33 Līgas. Vīriešu tautas skaitītāju vidū biežāk sastopami arī Andri (14) un Uldi (12).

Patlaban no visiem tautas skaitītājiem darbu beiguši ir jau aptuveni 500, bet darbu turpina vairāk nekā 1400 tautas skaitītāju. Kopš projekta sākuma no tautas skaitīšanas darba atteikušies aptuveni 60 cilvēku, taču viņu darbu pārņēma jau strādājošie tautas skaitītāji.

Skrūzkalne stāstīja, ka patlaban "GfK Baltic", kas noslēgusi līgumu ar Centrālo statistikas pārvaldi (CSP) par datu ieguvi tautas skaitīšanas otrajā posmā, ir apsteigusi līgumā paredzētās kvotas attiecībā gan uz saskaitītajām personām, gan uz mājokļiem. "Protams, pašlaik temps palēninās, jo palikuši grūtāk sasniedzamie un problemātiskie mājokļi," sacīja Skrūzkalne.

Viņa arī atzina, ka lielas problēmas sagādā adrešu reģistri. Aptuveni 8% no adresēm, kas iesniegtas tautas skaitītājiem, ir neprecīzas, neeksistē vai tajās atrodas sabiedriskās telpas. Esot bijuši vairāki gadījumi, kad reģistrā ir 80 dzīvokļu māja, bet realitātē no mājas ir tikai pamati.

Tāpat bieži vien adresēs esot patvaļīgi deklarējušies arī saimniekiem nezināmi cilvēki, bet nereti dzīvojamās mājas vietā, kurā ir deklarējusies vesela ģimene, tautas skaitītājs nokļūst mazdārziņā, pagrabā, garāžā, zemes vai apbūves gabalā.

Saskaņā ar līgumu "GfK Baltic" ir apņēmusies saskaitīt 80% no internetā nesaskaitītajiem iedzīvotājiem un 95% internetā nesaskaitīto mājokļu.

Internetā saskaitīti aptuveni 30% iedzīvotāju un tikai 13% mājokļu. "Ja bija prognozēts, ka internetā saskaitīsies 10%, tad mājokļu gadījumā "GfK" jāapmeklē un jāsaskaita tikai aptuveni par 35 000 mazāk nekā plānots. Tā ka nevaram runāt par lielu līdzekļu ekonomiju," atzina kompānijas vadītāja.

Viņa prognozēja, ka līgumā noteiktās iedzīvotāju saskaitīšanas kvotas "GfK Baltic" izpildīs ātrāk par 31.maiju, taču ar CSP esot panākta vienošanās turpināt iedzīvotāju skaitīšanu līdz 31.maijam arī pēc noteikto kvotu izpildes.

Kā ziņots, pēc tam, kad 31.maijā noslēgsies tautas skaitīšanas otrais posms un darbu beigs tautas skaitītāji, vēl nesaskaitītie iedzīvotāji no 1. līdz 10. jūnijam varēs aizpildīt anketu internetā.

Līdzīgi kā tautas skaitīšanas pirmajā posmā, kas norisinājās no 1. līdz 12. martam, lai no 1.jūnija piekļūtu tautas skaitīšanas anketai mājaslapā "www.tautaskaitisana.lv", būs nepieciešams autorizēties, izmantojot internetbankas identifikatorus vai arī elektronisko parakstu.

Autorizēties tautas skaitīšanai internetā, tāpat kā iepriekš, varēs "Citadeles bankas", "DnB Nord bankas", "Latvijas Krājbankas", "SEB bankas" un "Swedbank" internetbanku lietotāji.

2011.gada tautas skaitīšana Latvijā tiek veikta pirmo reizi pēc valsts iestāšanās Eiropas Savienībā, kā arī pirmo reizi iedzīvotājiem ir iespēja anketas aizpildīt arī elektroniski.

Tautas skaitīšana Latvijā tiek veikta ANO vispārīgās pasaules valstu iedzīvotāju skaitīšanas laikā un tiek organizēta saskaņā ar Tautas skaitīšanas likumu un Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 9.jūlija regulu par iedzīvotāju un mājokļu skaitīšanu.

Tautas skaitīšanas mērķis ir iegūt pilnīgu informāciju par iedzīvotāju un mājokļu skaitu un struktūru Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu