Turpinoties «atkusnim» attiecībās, Eritreja no jauna atklāj vēstniecību Etiopijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eritrejas prezidents Isajass Afverki pirmdien no jauna atklāja savas valsts vēstniecību Etiopijā. Saites abu valstu starpā tika sarautas pirms vairāk nekā 20 gadiem, kad kaimiņvalstu starpā izraisījās karš.

Ar vēstniecības atklāšanu tiek noslēgta Eritrejas prezidenta vēsturiskā vizīte Etiopijas galvaspilsētā. Tās mērķis bija nostiprināt mieru mazāk nekā nedēļu pēc tam, kad Etiopija un Eritreja pasludināja divus gadu desmitus ilgušā konflikta beigas.

Valsts televīzijas pārraidītajos kadros bija redzams, kā Isajass paceļ karogu pie vēstniecības ēkas un pieņem nama atslēgas no Etiopijas premjerministra Abija Ahmeda. Ēkas putekļiem klātās mēbeles, pēc visa spriežot, neviens nav aizticis daudzus gadus

Etiopija un un Eritreja izraidīja otras valsts vēstniekus, sākoties 1998. - 2000.gada robežkaram, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 80 000 cilvēku.

Attiecībās saglabājās sasalums, jo Etiopija atteicās pieņemt 2002.gada ANO atbalstīto robežas demarkāciju, un tas savukārt noveda pie vairākiem aukstā kara gadiem abu valstu attiecībās.

Pagājušajā mēnesī Abijs paziņoja, ka Etiopija pieņem robežas demarkāciju un atdeva zināmas teritorijas Eritrejai, sagatavojot ceļu attiecību normalizācijai.

Eritreja, kas savulaik bija Etiopijas province, 1993.gadā pēc vairākām neatkarības cīņu desmitgadēm nobalsoja par neatkarību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu