"Daimler" lietā aizturēto Teni atbrīvo no apcietinājuma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas autobūves koncerna "Daimler" kukuļošanas lietā aizdomās turētais bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Leonards Tenis šodien ir atbrīvots no apcietinājuma un atstājis cietumu. Viņš, visdrīzāk, esot atbrīvots ar paša KNAB piekrišanu, iemaksājot drošības naudu. Tās summa nav zināma.

Nav zināms, kādi drošības līdzekļi Tenim piemēroti

Lēmumu par drošības līdzekļa grozīšanu pieņēmis procesa virzītājs - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Iespējams, Tenim kā drošības līdzeklis tagad piemērota drošības nauda.

Teņa advokāts Andrejs Elksniņš apstiprināja, ka viņa klients šodien ir atbrīvots no apcietinājuma, taču aizstāvis nekonkretizēja, kādi drošības līdzekļi tagad šim aizdomās turētajam ir piemēroti.

KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga norādīja, ka biroja izmeklētājs šodien ir pieņēmis lēmumu par drošības līdzekļa grozīšanu, kā arī noteicis papildu drošības līdzekļus "Daimler" lietā apcietinātajai personai. Izmeklēšanas interesēs sīkāku informāciju KNAB nesniedz.

"Daimler" lietā veiktas arī vairākas kratīšanas

11.februārī KNAB lietā par "Daimler" dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām veica kratīšanu RS telpās un citur. Pēc tam sekoja vēl vairākas procesuālās darbības šajā lietā, tostarp vairākas personas tika aizturētas. Kopējo aizturēto skaitu un citas ar lietu saistītas detaļas KNAB izmeklēšanas interesēs neatklāja.

KNAB šajā lietā aizturējis vismaz divas personas - pensijas vecuma Zviedrijas pilsoni Raimondu Krastiņu, kā arī Teni. KNAB viņus abus lūdza apcietināt. Šos drošības līdzekļu ierosinājumus izskatīja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, kas 13.februārī atteica apcietinājuma piemērošanu Krastiņam, bet Tenis 14.februārī tika apcietināts. 25.februārī arī apgabaltiesa atstāja negrozītu Centra rajona tiesas lēmumu par Teņa apcietināšanu.

Šķetinot "Daimler" lietu, izmeklētāji ir konstatējuši, ka starpnieki nodošanai Rīgas pašvaldības amatpersonām saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro

(3,02 miljonus latu), iepriekš informēja KNAB preses pārstāve Karlsberga.

Izmeklētāji sadarbojas ar Vācijas kolēģiem - Štutgartes prokuratūras un Bādenes-Virtembergas policijas amatpersonām, kas veic izmeklēšanu par rūpnīcas "Mercedes Benz" autobusu nozares bijušo darbinieku saistību ar kukuļdošanu ārvalstu amatpersonām.

Kriminālprocess ietver laika posmu no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim

Kriminālprocess ierosināts par to, ka "Daimler" meitasuzņēmuma "Evo Bus" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 "Mercedes Benz" autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām. Patlaban konstatēts, ka kukuļošanas starpnieki šim mērķim saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro.

Izmeklējamās darbības kriminālprocesā 2010.gada decembrī kvalificētas kā kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Kriminālprocesa ietvaros veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs. Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs vairākas personas atzinis par aizdomās turētajām.

50 gadus vecais daugavpilietis Tenis savulaik ieņēmis daudzus ietekmīgus amatus Rīgas uzņēmumos, tostarp vadījis Rīgas Centrāltirgu, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu