"Sapņu komandas 1935" basketbola bumba

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Filmas "Sapņu komanda 1935" preses konferencē LMT prezidentam Jurim Bindem tika pasniegta simboliska dāvana - basketbola bumba. Laikā, kas atainots topošajā filmā "Sapņu komanda 1935", bumba bija nozīmīga vērtība un varēja izšķirt pat spēles likteni. Rīkojot spēli, mājinieku komandai vajadzēja nodrošināt vienu jaunu vai divas vecas basketbola bumbas. Ja tas nebija iespējams, komandai tikai piešķirts zaudējums.

Tolaik basketbola bumbas maksāja bargu naudu un izteikti atšķīrās no tām, ar kādām tiek spēlēts šodien. Bumbas bija veidotas no ādas, iekšpusē bija piepumpējama gumijas kamera. Ādas bumba ar lielajām šuvēm prasīja no sportistiem patiesu virtuozitāti tās savaldīšanā. Nereti 30. gadu basketbola spēļu aprakstos minēts, ka bumba bijusi nekvalitatīva un tas traucējis spēlētājiem gūt panākumus.

Basketbola bumba toreiz (pa kreisi) un tagad
Basketbola bumba toreiz (pa kreisi) un tagad Foto: publicitātes

Laika gaitā bumbas kļuva apaļākas un šodien pat pasaules spēcīgākajā basketbola līgā NBA pieņemts lēmums izmantot tikai tādas bumbas, kas veidotas no sintētiskiem materiāliem. Lai bumbu varētu ideāli kontrolēt, tai jābūt atbilstoši piepumpētai, un pirms katras spēles tiesnesis pārbauda, vai bumba, metot pret zemi no taisni izstieptas rokas, atlec līdz jostasvietai. Visa spēle tiek spēlēta ar vienu bumbu, uz kuras spēles tiesneši pirms mača veic speciālu atzīmi, tāpēc atšķirībā no hokeja, kur ripa, kas ielido tribīnēs, paliek skatītāju suvenīrs, bumba ir jāatgriež laukumā.

Viens noteikums gan ir tāds pats kā 1935. gadā – spēles bumbu nodrošina mājinieku komanda.

Filmas "Sapņu komanda 1935" tapšanai vari sekot gan TVNET, gan sociālajos tīklos (sk. resursus).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu