Rhye «Woman» (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēdējos ierakstu apskatos esmu pārāk aizrāvies ar lielajām zvaigznēm - Deividu Boviju, Depeche Mode, Ēriku Kleptonu, Suede... pienācis laiks kam jaunam un svaigam.

Rhye «Woman»

(Republic)

9/12

Noslēpumainais Losandželosas duets «Rhye» no vienas puses ir jauns un svaigs veidojums, tomēr reti kad tik skanīgu un muzikāli kvalitatīvu mūziku iespējams radīt bez iepriekšējas vairāku gadu pieredzes. Tāpēc, pirmo reizi dzirdot lieliskos singlus «Open» (noskaties intīmo video) un «The Fall», mani nepameta sajūta, ka dziedātāja balss šķiet kaut kur dzirdēta jau agrāk.

Izrādās, «Rhye» kodolu veido Robins Hanibals (Robin Hannibal) no dāņu elektrosoula apvienības «Quadron» un TVNET Mūzika slejās jau iepazītais Toronto elektroniķis Maiks Milošs (Mike Milosh), kas vienkārši kā «Milosh» izdevniecībā «Plug Research» izdevis trīs plates (skat. resursus).

Rhye «Woman»
Rhye «Woman» Foto: Publicitātes foto

Puiši iepazinušies 2010. gadā, kad «Milosh» gatavoja kādas «Quadron» dziesmas remiksu. «Es nevēlējos taisīt tradicionālu remiksu,» kādā intervijā saka Milošs. «Es šo to uzdziedāju pa virsu un beigās devos uz Kopenhāgenu. Tā mēs sapazināmies un viena dziesma pārauga mazalbumā un vēlāk veselā «Rhye» platē.»

Muzikāli «Rhye» veikumu mūzikas apskatnieki bieži salīdzina ar britu dziedātājas Šadē Adu (Sade Adu) dūmakaino R&B/soulu, sākotnēji domājot, ka ierakstā dzirdama sievietes balss. Grūti nepiekrist. Īpaši Šadē asociācijas uzjundī 1980. gadu «smooth», «quiet storm» džeza/pop paraugs «Shed Some Blood» - līdzīga fanka ģitāra, stīgas, niansēts, klusināts bīts un daudzbalsīgs, klusināts kontralta dziedājums.

Viss albums kopumā ir lirisks, klusināts popmūzikas ieraksts, kas vietām ieskanas tik klusināti kā filosofijas studenta Tome Krela (Tom Krell), jeb «How to Dress Well» spokainais lo-fi R&B, savukārt vietām grūvīgi kā Remija Šanda (Remy Shand) neosouls.

Vispār pēdējos gados populārs kļuvis šāds apcerīgs nakts radio formāts - tie paši «The XX», Frenks Oušens (Frank Ocean), «The Weeknd», Džesija Veira u.c.

«Soulmūzika mūsu izpratnē nav tikai Areta Franklina un Rejs Čārlzs,» skaidro Milošs.

«Arī Fils Kolinss, Maikls Makdonalds un Stings ir soul.»


Vēl viens solis pretī jaunam nākotnes R&B.

Šis arī marta Mēneša albums... ar nelielu nokavēšanos.

Labākās dziesmas: «Shed Some Blood», «Open» un «The Fall

Izdošanas datums - 04.03.2013.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu