Vēl viena liecība: bin Ladens pirms nāves nesniedzās pēc ieroča (43)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atklātībā nonākušas jau trešā ASV kaujinieku specvienības dalībnieka liecības par savulaik meklētākā terorista Osamas bin Ladena nāvi. Vīrietis apgalvo, ka bin Ladens, pirms tika nošauts, tomēr neesot sniedzies pēc ieroča, kā tas apgalvots oficiālajā notikušā versijā, raksta «The Daily Mail».

Kaujinieku grupas dalībnieks, kurš piedalījās bin Ladena likvidēšanas operācijā Pakistānā, intervijā CNN analītiķim Pīteram Bergenam nācis klajā ar savu notikušā versiju, kas atšķiras no oficiālās versijas un no viņa biedru teiktā.

Atklātībā nākušas trīs liecības

Kā ziņots, pirmais par bin Ladena nāvi runāja bijušais specvienības dalībnieks, kurš ar pseidonīmu Marks Ovens par piedzīvoto izdevis grāmatu «No Easy day». Savukārt pagājušajā mēnesī žurnālā «Esquire» tika publicēta intervija ar vēl citu bin Ladena nāves aculiecinieku, kurš intervijā žurnālā pieņēmis segvārdu «šāvējs».

«Šāvējs» apgalvoja, ka bin Ladens tika atrasts savas mājas guļamistabā, un viņš personīgi meklētajam teroristam divas reizes iešāvis galvā,

kad redzējis viņu sniedzamies pēc ieroča.

Jaunāko liecību autors savukārt sava biedra «šāvēja» teikto nodēvējis par pilnīgām muļķībām.

Pirmās liecības par notikušo saskan

Mediji līdz šim noskaidrojuši, ka 2.maija naktī kaujinieki iebruka bin Ladena mājā Pakistānā, kur nāvējoši ievainoja viņa divus miesassargus, vienu no dēliem un viena no miesassargiem sievu. Pirmie trīs karavīri, kuri sasniedza bin Ladena istabu, bija «Marks Ovens», «šāvējs» un «Bergena intervētais», kurš tagad anonīmi sniedzis interviju CNN. Par pirmo notikušā daļu trijotnes liecības saskan.

Atšķirības stāstos parādās par to, kas notika bin Ladena guļamistabā.

«Šāvējs» apgalvo, ka bin Ladenu ieraudzījis skrienam laukā pa durvīm, «Bergena intervētais» karavīrs izšāvis un vai nu aizšāvis garām, vai bin Ladenu viegli ievainojis un tad pieskrējis divām turpat esošajām sievietēm. «Šāvējs» apgalvo, ka istabā ieskrējis viens pats un redzējis bin Ladenu slēpjoties aiz vienas no sievām, iespējams, cenšoties viņu izmantot kā vairogu. Redzot ieroci rokas stiepiena attālumā, viņš teroristam esot raidījis divus šāvienus galvā.

CNN iegūtā intervija tikmēr vēsta, ka patiesais stāsts neesot tik varonīgs kā izklausās. «Bergena intervētais» esot raidījis šāvienu, bin Ladenu nāvējoši ievainojis un tad pievērsies divām turpat esošajām sievietēm, lai ar savu ķermeni aizsegtu grupasbiedrus, ja kāda no viņām būtu bruņojusies ar spridzekļu vesti. Istabā tikmēr iesteigušies divi kaujinieki un, redzot teroristu vadoni nāvējoši ievainotu, raidījuši pēdējos šāvienus.

«Bergena intervētā» teiktais lielā mērā saskan ar «Marka Ovena» grāmatā pausto, kur viņš raksta, ka iesteidzies istabā, bin Ladenu redzējis uz grīdas tuvu nāvei un šāvis, lai viņu nogalinātu.

Karavīru atlaida pēc publiskas lielīšanās

«Bergena intervētais» arī apgalvo, ka «šāvējs» nekur nemaz nevarēja redzēt bin Ladena ieroci, tā kā tas viņa istabā ticis atrasts tikai vēlāk pēc rūpīgākas meklēšanas uz augsta plaukta pie istabas sienas.

«Esquire» «šāvēju» raksturoja kā pieticīgu bijušo karavīru, kas tagad pēc aiziešanas no militārajiem spēkiem cīnās par izdzīvošanu gan materiāli, gan psiholoģiski. «Bergena intervētais» savukārt apgalvo, ka «šāvējs» no dienesta tika atlaists pēc tam, kad publiski lielījies par savu lomu operācijā.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu