Likvidē Jēkabpils poļu pamatskolu (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jekabpilslaiks.lv

Jēkabpils pilsētas pašvaldības ārkārtas domes sēdē nolemts likvidēt Jēkabpils poļu pamatskolu, tās vietā izveidojot Jēkabpils pamatskolas filiāli ar nosaukumu „Jēkabpils Poļu pamatskola”.

Tajā tiks organizētas divas mācību programmas – jau ierastā mazākumtautību programma un arī standarta pamatizglītības programma – tāda pati kā Jēkabpils pamatskolā.

Par šādu lēmumu balsoja domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, viņa vietnieks Jānis Raščevskis, deputāti Edgars Lamba, Aleksandrs Deinis, Māris Dimants, Dainis Dzērvītis un Broņislavs Ivanovskis. Pret šādu pamatskolas filiāles nosaukumu bija deputāti Aivars Kraps, Modris Lācis un Miervaldis Ziediņš, atturējās Nataļja Čehova. Aivars Kraps norādīja, ka Jēkabpils pamatskolas filiāles nosaukumam jābūt bez vārda „poļu”, jo „poļi mūs jau sešus gadus mānīja, ka cels jaunu skolu vai pārbūvēs esošo, bet nekas nav izdarīts”. Mazākumtautību programmu var realizēt jebkurā skolā, tai obligāti nav jābūt ar „poļu” vārdu nosaukumā.

Kopš 2009. gada poļu pamatskola atrodas Jēkabpils Valsts ģimnāzijas telpās un tajā mācās 90 skolēnu. Līdz šim jau neskaitāmus gadus tika solīts, ka Polija piešķirs naudu jaunas poļu pamatskolas būvniecībai vai vecās rekonstrukcijai, tomēr līdz šim nekas vairāk par solīšanu nav noticis.

Šajā mācību gadā skolas uzturēšanai no Polijas puses atvēlēti 15 000 latu. Sakarā ar bērnu skaita samazināšanos un naudas trūkumu pašvaldība beidzot ir spiesta lemt par šīs skolas slēgšanu. Tomēr kā solis pretī poļu pusei būs nosaukuma saglabāšana. Šādu ideju kā pareizu diplomātiski politisko soli aizstāvēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa.

Aivars Kraps: „Es neuzskatu, ka 90 skolēniem jāpakļauj vairāki simti citi Jēkabpils pamatskolēni. Filiālei jābūt bez vārda „poļu” nosaukumā, savukārt tiem, kas vēlas apgūt poļu valodu, var piedāvāt to kā fakultatīvu priekšmetu.”

Pagaidām arguments, kas liek paturēt nosaukumu, ir nākšana pretī poļu pusei un cerība, ka Polija atvēlēs finansējumu skolas uzturēšanai. Par to lems šodien, kad Jēkabpilī ieradīsies Polijas izglītības ministrs, kā arī pārstāvji no mūsu Izglītības un zinātnes ministrijas. „Ja Polija vairs finansējumu nedos, filiāles nosaukumu mēs varēsim vēlāk mainīt,” argumentēja domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs.

Ne tikai iespēja mācīt arī standarta pamatizglītības programmu ir šā lēmuma pozitīvais arguments. Kā uzskata Jānis Raščevskis, tiks piepildītas arī Jēkabpils Valsts ģimnāzijas telpas, kuras paredzētas 850 skolēniem, bet šobrīd tur ir tikai 550 skolēnu. Un protams, nevajadzēs skolēniem braukāt uz Daugavas labā krasta pamatskolu.

Visas nianses gan vēl nav skaidras un tiks risinātas procesā. Šobrīd Jēkabpils pamatskolā ir sešas klases, bet poļu pamatskolā – deviņas. Zināms, ka šogad 1. septembrī jaunajā pamatskolā mācības no jauna sāks pirmās trīs klases, pakāpeniski turpinot uzņemšanu nākamajos gados, savukārt esošie poļu pamatskolas skolēni mācības turpinās pēc programmas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu