CIP Jordānijā aiztur bin Ladena znotu un aizved viņu uz ASV (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģenti aizturējuši un nogādājuši Savienotajās Valstīs starptautiskās teroristu organizācijas «Al Qaeda» dibinātāja Osamas bin Ladena svaini Sulaimanu abu Gaitu pēc tam, kad Turcija viņu šomēnes deportēja uz Jordāniju, ceturtdien vēstīja Turcijas laikraksts «Hurriyet».

Bijušais «Al Qaeda» publiskais pārstāvis abu Gaits pagājušajā mēnesī tika aizturēts luksusa viesnīcā Turcijas galvaspilsētā Ankarā pēc CIP norādēm, un viņu viesnīcā apsargāja policija, lai gan ASV pieprasīja viņa izdošanu, ziņoja laikraksts.

Turcijas varas iestādes 1.martā abu Gaitu deportēja uz Jordāniju, un no turienes viņu bija paredzēts nosūtīt uz Kuveitu, tomēr CIP aģenti Jordānijā viņu aizturēja un aizveda uz ASV, ziņoja «Hurriyet».

Laikraksts norādīja, ka bin Ladena znota deportācija notika laikā, kad vizītē Ankarā uzturējās ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Turcijas Ārlietu ministrija atteicās sniegt komentārus par laikraksta sniegtajām ziņām, bet ASV vēstniecība Ankarā apliecināja, ka ir informēta par publikāciju.

Turcijā abu Gaits tiek uzskatīts par personu bez noteiktas valstiskās piederības, jo Kuveita viņam atņēma šīs valsts pilsonību pēc tam, kad viņš bija redzams videomateriālos, kuros aizstāvēta 2001.gada 11.septembra teroraktu ASV veikšana un pausti draudi par turpmāku vardarbību.

ASV vēlējās panākt viņa izdošanu, jo uzskata viņu par saistītu ar uzbrukumiem.

Abu Gaits bija redzams propagandas video, kas publicēti pēc 11.septembra uzbrukumiem. Viņš stāvēja līdzās bin Ladenam, kas 2011.gada maijā Pakistānā tika nogalināts ASV īpašo spēku operācijā.

Turcijā viņu aizturēja pēc nelegālas ierašanās no Irānas.

Ankaras tiesa abu Gaitu atbrīvoja, jo Turcijā viņš nebija pastrādājis noziegumu. Vietējie plašsaziņas līdzekļi norādīja, ka Turcija kavējās ar viņa izdošanu ASV, jo baidījās, ka tādēļ varētu kļūt par «Al Qaeda» uzbrukumu mērķi.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu