Kriminālprocesa par melno kasi Jēkabpilī nav (51)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai arī drīz vien pēc notikušā Jēkabpilī masu medijos parādījās neoficiāli minējumi par nelegālu naudu, kas bijusi spēļu zālē un tieši kuras dēļ veikts uzbrukums, vismaz šobrīd nekāds kriminālprocess saistībā ar izvairīšanos no nodokļus nomaksas nav sākts. Tomēr nav šaubu, ka azarstpēles Latvijā ir kļuvušas par akūtu sabiedrības slimību, kuras "ārstēšanu" atlikt vairs nedrīkst.

Laikraksts "Diena raksta, ka kriminālprocess nav sākts ne jau esošā kriminālprocesa ietvaros par laupīšanas un slepkavības faktu, ne arī kā atsevišķs kriminālprocess, laikraksts noskaidrojis policijā.

Jau ziņojām, ka apšaudē pēc laupīšanas spēļu zālē Jēkabpilī 25.janvāra rītā gāja bojā policijas darbinieks, divi policisti ievainoti, viens no tiem smagi. Atklājās, ka četri no uzbrucējiem ir bijuši policijas darbinieki - Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars darbojušies specvienības "Alfa" sastāvā, bet brāļi Pāvels un Deniss Hristoforidi savulaik strādājuši Tukuma policijā. Piektais ir civilpersona Staņislavs Babelis.

Laupīšanas laikā tika nogalināts policijas kapteinis Andris Znotiņš, kad policijas ekipāžas aizšķērsoja ceļu spēļu zāles aplaupītājiem. Oficiāla informācija liecina, ka spēļu zālē laupīti mazliet vairāk par 100 000 latu, taču izskanēja arī neoficiāla informācija, ka naudas bijis vairāk, jo spēļu zālē it kā atradusies arī melnās kases nauda.

Azartspēļu bizness Latvijā joprojām plaukst un zeļ

Latvijas sabiedrība azartspēļu jautājumos nereti ir divkosīga, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" norādīja Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas (IAUI) priekšniece Signe Birne.

"Lielākā daļa cilvēku, kuriem uzdod jautājumu par spēļu zālēm, parasti atbild, ka tas ir kaut kas riebīgs un neciešams. Taču tad, kad uzdodam jautājumu - vai pokeru internetā spēlējat? - viņi atbild, ka jā, bet vai tad tas ir kaut kas slikts? Sakiet, lūdzu, ar ko atšķiras pokers internetā no pokera automātā? Ne ar ko. (..) Būsim reiz godīgi: atzīsim, ka tās visas ir azartspēles, kas draud ar vienām un tām pašām problēmām," uzsver inspekcijas vadītāja.

Diemžēl mūsu sabiedrība kopumā ir slima, un reizēm jābrīnās, ko katrs izprot ar jēdzienu laime,

akcentē IAUI vadītāja.

Azartspēļu nozarei ir spēcīgs lobijs un "melnās kases"

"Azartspēles kā lāpa deg visā Latvijā, bet pēdējo trīs gadu laikā nav uzlikts neviens papildu nodoklis. Tātad kāds viņus lobē! Slepkavība Jēkabpilī nav pirmais gadījums, tās ir sekas. Atbildība par to ir jāuzņemas Finanšu ministrijai un Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai (IAUI)," sacījis Dāvis.

Azartspēļu nozarei ir spēcīgs lobijs, jo pēdējo gadu laikā tai nav uzlikts neviens papildu nodoklis,

laikrakstam "Neatkarīgā" norādījis bijušais "Admirāļu kluba" īpašnieks Jānis Dāvis. Viņš norāda, ka pašlaik nedarbojas neviens likums, kas kontrolētu naudas inkasāciju. "Acīmredzot taupības nolūkos spēļu zāles naudu savāc vienā punktā un tikai tad nodod tālāk, jo to var atļauties, - inkasācijas sistēma pie mums nav izstrādāta," saka Dāvis.

Komentējot, vai likuma robu dēļ paveras iespēja netraucēti uzglabāt arī melno kasi, uzņēmējs izsakās lakoniski: "Tas ir 200%!"

Dāvim nav izprotams, kāpēc alkoholam palielina akcīzi, mediķiem, skolotājiem un policistiem samazina algu, bet azartspēles "kā baltais balodis lido zilās debesīs".

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu