Dienvidkorejā inaugurēta pirmā prezidente sieviete Paka Geunhje (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidkorejas prezidenta amatā pirmdien tika inaugurēta Paka Geunhje, kas decembrī uzvarēja prezidenta vēlēšanās un ir pirmā sieviete šajā amatā.

Paka deva amata zvērestu 70 tūkstošu cilvēku acu priekšā pie Nacionālās asamblejas (parlamenta) ēkas Seulā, nomainot līdzšinējo prezidentu Lī Mjungbaku. Gan Paka, gan Lī ir valdošās konservatīvās Jaunās robežas partijas biedri.

Divarpus stundas ilgā inaugurācijas ceremonija ietvēra prezidentes runu, 21 lielgabala salūtu un repera Psy uzstāšanos ar savu hitu «Gangnam Style».

Aicina kaimiņus atteikties no kodolambīcijām

Jaunā prezidente aicināja kaimiņvalsti Ziemeļkoreju atteikties no kodolambīcijām un atgriezties starptautiskajā sabiedrībā.

«Ziemeļkorejas nesenais kodolizmēģinājums ir izaicinājums korejiešu tautas izdzīvošanai un nākotnei, un lielākais upuris nekļūdīgi būs neviens cits kā pati Ziemeļkoreja,» sacīja Paka savā inaugurācijas runā. «Es necietīšu nekādu rīcību, kas apdraud mūsu tautas dzīvību un mūsu nācijas drošību,» sacīja prezidente.

Viņa arī solīja īstenot uzticības veicināšanas politiku attiecībās ar Phenjanu, ko bija apsolījusi jau savā vēlēšanu kampaņā.

«Es aicinu Ziemeļkoreju nekavējoties atteikties no kodolambīcijām un nostāties uz miera un kopīgas attīstības ceļa,» sacīja prezidente.

Sola veicināt vienlīdzību

Inaugurācijas runa lielākoties bija veltīta ekonomikai un ietvēra apņemšanās radīt darbavietas, paplašināt labklājību un veikt «ekonomikas demokratizāciju» laikā, kad pieaug bažas par iedzīvotāju nevienlīdzību ienākumu ziņā.

«Radošas ekonomikas sirdī ir zinātnes tehnoloģija un IT industrija - jomas, kuras es esmu izvirzījusi par galvenajām prioritātēm,» sacīja prezidente. Viņa arī solīja nodrošināt «taisnīgu tirgu», kur varētu uzplaukt arī mazie un vidējie uzņēmumi, ne vien Dienvidkorejas ekonomikā dominējošie biznesa konglomerāti.

60 gadus vecā Paka Geunhje ir 1979.gadā noslepkavotā Dienvidkorejas diktatora Paka Čunghī (Džonhi) meita. Viņas galvenais sāncensis prezidenta vēlēšanās 59 gadus vecais Mūns Džeins no kreisās opozīcijā esošās Demokrātiskās apvienotās partijas ir Ziemeļkorejas bēgļu dēls.

Paka kļuvusi par pirmo sievieti Dienvidkorejas prezidenta amatā un pirmo šīs valsts vadītāju, kam ir radniecība ar kādu no bijušajiem valsts vadītājiem. Viņas nelaiķa tēvs Paks Čunghī tiek apbrīnots par valsts izvešanu no nabadzības, bet arī nosodīts par opozīcijas apspiešanu 18 gadus ilgas militāras diktatūras laikā.

Pakas tēvu 1979.gadā nošāva izlūkdienesta vadītājs, bet māti jau piecus gadus pirms tam nošāva Ziemeļkorejai simpatizējošs vīrietis, tēmējot uz viņas tēvu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu