Pārāk daudz jauniešu smēķē, dzer un ir fiziski neaktīvi (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/atroszko

Ar secinājumiem, kas gūti pētījumā par jauniešu veselības problēmām, Saeimas Bērnu un jaunatnes lietu apakškomisiju 25. janvārī iepazīstināja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un biedrības «Papardes zieds» pārstāvji. Pieaug smēķējošu un alkoholu lietojošu jauniešu skaits, fiziskā aktivitāte ir nepietiekama, jauniešiem ir liekais svars, aptaukošanās.

Latvijas jauniešu dzīvesveids uz citu Eiropas valstu fona ir kritisks, spriež RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras lektore Anda Karnīte. Latvijā ir salīdzinoši augsts pašnāvības gadījumu līmenis. Eksperte pro­gnozē, ka alkoholu lietojošu un smēķējošu meiteņu, tostarp arī dzemdētāju, īpatsvara pieaugums nākotnē var negatīvi ietekmēt demogrāfisko un sabiedrības veselības situāciju.

Informācija nav iepriecinoša, konstatējusi apakškomisijas vadītāja Dace Reinika. Jaunieši ir valsts nākotnes potenciāls, tādēļ viņu veselības problēmu jautājumi jārisina, organizācijām apvienojot spēkus.

Apakškomisijas deputāti ierosināja biežāk iesaistīt jauniešus, stāstot līdzaudžiem par veselīgu dzīvesveidu. Apakškomisija aicināja biedrību «Papardes zieds» izsvērt iespējamos veidus, kā uzlabot pašreizējo situāciju, un nepieciešamības gadījumā atkārtoti vērsties Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Bērnu un jaunatnes lietu apakškomisijā ar konkrētiem priekšlikumiem.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu