Teroristi Maskavai gribējuši uzbrukt jau Jaungada naktī (35)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teroristiskais uzbrukums Maskavai plānots jau kopš novembra sākuma. Pirmais mēģinājums sarīkot sprādzienu publiskā vietā Maskavā izgāzies tīras nejaušības dēļ, ziņo Krievijas mediji.

Laikraksts "Moskovskij Komsomoļec", atsaucoties uz avotiem Krievijas specdienestos, ziņo, ka pirms sprādziena Domodedovas lidostā uzbrucēji Jaungada naktī gribējuši sarīkot sprādzienu Manēžas laukumā, kur cilvēku pūļi ik gadu pulcējas uz Jaungada svinībām.

Bumba sprāga nejauši pirms laika

Taču sprādziens nogranda dažas stundas pirms laika kādā ēkā Kuzminskas parkā. Saskaņā ar vienu no versijām, bumba pirms laika sprāga tādēļ, ka uz teroristes pašnāvnieces mobilo telefonu atnāca teleoperatora izsūtīta Jaungada apsveikuma īsziņa. Neuzmanīgi rīkojoties ar sprāgstvielām, bumba tika aktivizēta, sieviete gāja bojā, savukārt viņas līdzzinātāji aizbēga, vēsta laikraksts. Tieši pēc šā incidenta teroristi ķērās pie nākamā uzbrukuma plāna izstrādes - sprādziena Domodedovas lidostā.

Laikraksts vēsta, ka Jaungada uzbrukumus plānojis starptautisks teroristu grupējums. Vienā no teroristiskajām grupām bija trīs sievietes un vīrietis - čečens. Uzbrukuma plānotāji 30-40 kilometrus no Maskavas centra noīrēja dzīvokli, kā arī viesu mājiņu šaušanas kompleksā, Kuzminskas parka viesu namā - tur arī noticis priekšlaicīgais sprādziens. 

Abi spridzekļi - identiski

Izmeklēšanai tuvi avoti vēsta, ka bumba, kas sprāga Domodedovas lidostā, bija identiska tai, kura nejauši tika aktivizēta priekšlaicīgi Kuzminskas parkā.

Apsvērta doma uzbrukt Sarkanajā laukumā

Drošības iestādes noskaidrojušas, ka māju Kuzminskas parkā īrējis kāds 1986.gadā dzimis čečenu vīrietis. Izmeklētāji uzskata, ka sākotnēji Jaungada uzbrukuma veikšanai tika izvēlēts Sarkanais laukums, taču vēlāk šīs plāns atmests, jo tur Jaungada naktī atrodas pārlieku daudz policistu. Pēcāk izvēlēts nomaļākais Manēžas laukums.

Laikraksts savā rakstā pieturas pie versijas, ka Domodedovas lidostā ieradās trīs uzbrucēji - sieviete pašnāvniece un divi viņas pavadoņi. Viens no pavadoņiem, iespējams, lidostas ēku pameta īsi pirms sprādziena, savukārt otrs gāja bojā līdz ar sievieti sprādziena brīdī. 

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu