Medvedevs: terorakta organizētāji jātiesā vai jāiznīcina (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Noziedznieki, kas organizēja un īstenoja teroraktu Maskavas Domodedovas lidostā, ir jāatrod, jānodod tiesai, bet pretošanās gadījumā - jāiznīcina, otrdien sacīja Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

"Ir jādara viss, lai bandīti, kas pastrādāja šo noziegumu, tiktu noskaidroti, atmaskoti un nodoti tiesai, bet šo bandītu perēkļi, lai arī kā tie sauktos, - likvidēti," Federālā Drošības dienesta (FDD) kolēģijā sacīja prezidents.

"Ar tiem, kas pretosies, kā jau pieņemts tādās situācijās, garas ceremonijas nav jātaisa - viņi uz vietas jāiznīcina,"

uzsvēra Medvedevs.

Sola ieviest bargu kontroli

Viņš arī uzdeva valdībai izstrādāt transporta pasažieru un bagāžas "totālas pārbaudes" sistēmu, lai garantētu drošību.

"Mums būs jāievieš būtiski stingrāka pārbaudes sistēma, konkrēti - tāda totalitāra pārbaude. Visticamāk, pasažieriem tā būs ilgāka, bet tā ir vienīgā iespēja," sacīja prezidents.

Medvedevs arī pieprasīja, lai pie atbildības tiktu sauktas par drošību transporta sistēmā atbildīgās Iekšlietu ministrijas, FDD un valdības amatpersonas.

Liela daļa vainas - lidostai

Komentējot Domodedovas teroraktu, prezidents uzsvēra, ka lidostas drošības sistēmas darbā bijuši būtiski trūkumi.

"Kā liecina no notikuma vietas saņemtie dati - tur bija vienkārši anarhija. Iekšā nāca, kas vien gribēja. Pārvietošanās kontrole labākajā gadījumā bija daļēja un netika attiecināta uz tiem, kas sagaida pasažierus," norādīja prezidents.

Sola pastiprinātu drošību arī olimpiskajās spēlēs

Viņš arī solīja, ka, gatavojoties Soču 2014.gada olimpiādei, tiks pastiprināti drošības pasākumi.

Savukārt Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins otrdien solījis atriebt asiņaino uzbrukumu un brīdinājis, ka "atmaksa ir neizbēgama".

"Man nav ne mazāko šaubu, ka šis noziegums tiks atklāts un ka atmaksa ir neizbēgama,"

valdības sēdes laikā paziņoja Putins, kurš lidostā sarīkoto sprādzienu nodēvējis par "brutālu un bezjēdzīgu noziegumu".

Pirmdien sprādzienā Maskavas Domodedovas lidostā dzīvību zaudēja 35 cilvēki un vairāk nekā 100 tika ievainoti.

Ziemeļkaukāza nemiernieku rokraksts

Informācijas avoti Krievijas iekšlietu struktūrās medijiem apliecinājuši, ka atbilstoši izmeklētāju rīcībā esošajām liecībām lidostā uzspridzinājusies teroriste pašnāvniece. Teroraktā saskatāms Ziemeļkaukāza nemiernieku rokraksts.

Līdzās sēru un šoka apliecinājumiem Krievijas mediji un politiķi velta kritiku varas augstākajiem ešeloniem.

Pazīstamais Krievijas televīzijas žurnālists Vladimirs Solovjovs norādīja, ka saistībā ar teroraktiem daudzas iezīmes kļuvušas biedējoši ierastas, bet dziļākās problēmas paliek neatrisinātas.

"Visi ir pārliecināti, ka drīzumā mums paziņos, ka specoperācijas laikā Kaukāzā nogalināti šā sprādziena organizatori un novērsti mēģinājumi sarīkot vēl desmitus citu," blogā radiostacijas "Eho Moskvi" tīmekļa vietnē raksta žurnālists. "Parādīs FDD vadītāju, kurš prezidentam ziņo par panākumiem."

"Bet cilvēki būs pilnīgi pārliecināti, ka šī nav pēdējā traģēdija. Jo sistēmā nekas nemainās.

Milicija kā ņēma naudu no iebraucējiem tā vietā, lai pārbaudītu viņu dokumentus, tā arī turpina ņemt, bet milicijas (un ne tikai) ģenerāļi šokē iztēli ar savu piļu un autoparka greznību," norāda Solovjovs.

Savukārt opozīcijas kustības "Solidaritāte" politiķis un partijas "Jabloko" jaunatnes nodaļas vadītājs Iļja Jašins uzskata, ka sprādzieni liecina par Putina profesionālo nepiemērotību un viņa terorisma apkarošanas kampaņas pilnīgu izgāšanos.

Izgāzies Putina solījums

"Nodrošināt Krievijas pilsētu drošību 1999.gadā bija galvenais Putina priekšvēlēšanu solījums," bloga ierakstā "Putins un terorisms" atgādina politiķis. "Cilvēki toreiz balsoja tieši par drošību, kuru solīja tikai nedaudziem zināmais FDD apakšpulkvedis. Cilvēki noticēja metāliskajām notīm viņa balsī, noticēja solījumiem."

"Putins ieguva praktiski neierobežotu varu un visus resursus, lai veiktu savu galveno misiju. Viņš būtiski ierobežoja mediju brīvību, jo žurnālisti "nepareizi atspoguļo svēto karu ar terorismu". Aiz saukļa par cīņu ar terorismu mums atņēma tiesības vēlēt gubernatorus, jo pilsoņi ievēlēja "nepareizos reģionālos priekšniekus, kas cita starpā pieļāva Beslanu"," skaidro Jašins. "Bet, lūk, rezultāts - no 2000. līdz 2009. gadam teroraktu skaits pieaudzis teju sešas reizes."

"Pagājuši 11 gadi, un Krievijas galvaspilsētā spridzina metro, pašnāvnieki sarīko teroraktu lielākajā lidostā," rezumē politiķis.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu