Somālijā notiesā iespējamu izvarošanas upuri un viņas intervētāju (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Somālijas tiesa otrdien piesprieda gadu ilgu cietumsodu kādai sievietei, kas apgalvo, ka viņu izvarojuši drošības spēku pārstāvji, kā arī žurnālistam, kas sievieti intervējis, atzīstot abus par vainīgiem valsts nomelnošanā.

«Mēs viņus notiesājām par valsts institūciju nomelnošanu, apgalvojot, ka viņa tikusi izvarota,» galvaspilsētas Mogadīšo tiesā paziņoja tiesnesis Ahmeds Adans. «Viņa pavadīs cietumā vienu gadu pēc tam, kad būs pabeigusi barot ar krūti savu bērnu.»

Tikmēr neatkarīgajam žurnālistam Abdiazizam Abdinūram, kurš jau atrodas apcietinājumā, izciest sodu būs jāsāk nekavējoties.

«Tiesa atzīst, ka viņš nomelnojis valsts institūcijas, veidojot viltus interviju un ieejot sievietes mājā viņas vīra prombūtnē,» norādīja tiesnesis.

Tikmēr cilvēktiesību aizstāvju organizācijas apgalvo, ka prāva esot bijusi «politiski motivēta».

Trīs pārējie apsūdzētie - notiesātās sievietes vīrs un pāris, kas viņu iepazīstināja ar žurnālistu, - ir attaisnoti un tika tiesas zālē atbrīvoti.

Žurnālists, kurš strādā vairākām Somālijas radiostacijām, kā arī ārvalstu medijiem, tika aizturēts 10.janvārī Mogadīšo.

Vēl pirms prāvas ANO pauda «pieaugošas bažas» par izturēšanos pret aizturētajiem, norādot, ka viņiem sākotnēji nav nodrošināta pieeja advokātam.

Savukārt «Amnesty International», «Human Rights Watch» un Žurnālistu aizsardzības komiteja kopīgā paziņojumā uzsvērušas, ka šī lieta «ir saistīta ar pieaugošo mediju uzmanību, kas pievērsta lielajam izvarošanu skaitam (..), tostarp uzbrukumiem, kurus esot veikuši drošības spēki».

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu