Gvatemala izraida «McAfee» dibinātāju uz ASV (11)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gvatemala trešdien izraidīja uz ASV Gvatemalā aizturēto antivīrusu programmatūras firmas «McAfee» dibinātāju amerikāni Džonu Makafī, kuram draudēja izraidīšana uz Belizu un nopratināšana šajā valstī par sava kaimiņa slepkavību.

Makafī no Gvatemalas ieradās Maiami starptautiskajā lidostā neilgi pirms pulksten 19 pēc vietējā laika (pulksten 2 pēc Latvijas laika). Muitas darbinieki lidostā vēl nav paskaidrojuši Makafī juridisko statusu un viņa turpmāko likteni.

Makafī vēlāk blogā ierakstīja, ka viņš atrodas kādā viesnīcā Maiami Sautbīčā (Dienvidu pludmalē) «bez telefona, naudas un kontaktinformācijas».

Makafī svētdien bija paziņojis, ka viņa «vienīgā cerība» ir panākt repatriāciju uz ASV, lai netiktu izdots Belizai, kur viņam draud nopratināšana par kaimiņa slepkavību. «Es būtu ļoti laimīgs doties uz Ameriku - Amerika ir manas mājas. Tur es izaugu, tieši to es gribu,» sacīja Makafī tiešsaistes preses konferencē no Gvatemalas.

Makafī advokāti svētdien iesniedza petīciju Gvatemalas varas iestādēm, lai novērstu viņa izraidīšanu uz Belizu. Makafī sacīja, ka viņš netiks izraidīts vismaz 30 dienas, kamēr šī petīcija tiks izskatīta.

Noraida patvēruma lūgumu

Gvatemala 6.decembrī noraidīja Makafī lūgumu pēc politiskā patvēruma un paziņoja, ka viņš tiks izraidīts uz Belizu. Gvatemalas prezidents Oto Peress noraidīja Makafī lūgumu, un ārlietu ministrs Arolds Kabaljeross sacīja, ka Makafī tiks nosūtīts atpakaļ uz Belizu, no kuras viņš ir nelegāli ieradies Gvatemalā.

67 gadus vecais Makafī 5.decembrī tika aizturēts Gvatemalā par nelegālu ierašanos šajā valstī un oficiāli lūdza politisko patvērumu Gvatemalā. Gvatemalas policijas preses sekretārs Pablo Kastiljo deva mājienu, ka Makafī var tikt izraidīts uz Belizu vai repatriēts uz ASV.

Makafī atstāja savu privātmāju Belizai piederošajā Ambergrisas salā un sāka bēguļot pēc tam, kad viņa kaimiņš Gregorijs Fols 11.novembrī tika atrasts noslepkavots.

Kopā ar draudzeni trīs nedēļas bēguļo

Makafī un viņa 20 gadus vecā draudzene Samanta Vanegasa vairāk nekā trīs nedēļas izvairījās no Belizas varas iestādēm un pēc tam šķērsoja Gvatemalas robežu. Pirms aizbēgšanas uz Gvatemalu Makafī savā emuārā ievietoja dezinformāciju, ka esot notverts uz Belizas un Meksikas robežas.

«Mēs lūdzam politisko patvērumu,» Makafī paziņoja žurnālistiem Gvatemalas pilsētā. Dažas stundas pirms tam viņš nodrošināja juridisku atbalstu no bijušā Gvatemalas ģenerālprokurora Telesforo Gerras, kurš ir Makafī draudzenes tēvocis.

«Viņu apsūdz parastā noziegumā. Tāpēc man jāpanāk [politiskā] patvēruma apstiprināšana,» Gerra pavēstīja ziņu aģentūrai AFP. Viņš sacīja, ka Makafī baidījies par savu dzīvību Belizā un ticis vajāts par atteikšanos piekukuļot ierēdņus.

ASV Floridas štatā dzimušais 52 gadus vecais Fols 11.novembrī tika atrasts miris asiņu peļķē savā mājoklī kādā Belizas kūrortpilsētā. Izmeklētāji nozieguma vietā atrada 9 mm kalibra patronas čaulīti, kas atbilda ievainojumam uz Fola kakla. Fola mājoklī bija pazudis portatīvais dators un mobilais telefons, bet nebija ielaušanās pēdu.

Policija pēc slepkavības ieradās Makafī privātmājā Ambergrisas salā, lai viņu nopratinātu, bet Makafī nekur nebija atrodams.

Aizturēšanu sista ar politisko izrēķināšanos

Policisti pirms vairākiem mēnešiem veica kratīšanu Makafī privātmājā, meklējot ieročus un narkotikas, un viņu uz vairākām stundām aizturēja. Makafī apgalvoja, ka ticis aizturēts tāpēc, ka atteicies ziedot kāda Belizas politiķa vēlēšanu kampaņai.

Pēc Fola slepkavības Makafī paziņoja, ka baidās par savu dzīvību un tādēļ bēg.

Makafī nav izvirzītas apsūdzības, bet viņš ir pasludināts par «ieinteresētu personu» šajā lietā. Trim ar Makafī saistītiem cilvēkiem ir noteikts apcietinājums par šaujamieroču likuma pārkāpumiem, un 19.decembrī viņiem Belizā jāstājas tiesas priekšā.

Lietojis narkotikas un uzvedies dīvaini

Ambergrisas iedzīvotāji iepriekš stāstīja, ka starp Folu un Makafī nesen bijis strīds. Makafī arī lietojis psihoaktīvas narkotikas un savas dīvainās uzvedības dēļ atsvešinājies no vietējās amerikāņu kopienas.

Makafī otrdien savā blogā whoismcafee.com paziņoja Fola ģimenei, ka nav nekādi saistīts ar viņa nāvi. «Belizas policijai: es atbildēšu uz jebkādiem jūsu jautājumiem pa telefonu. Ja mani tiešām meklē tikai tāpēc, lai nopratinātu, tad ar to pietiks,» Makafī rakstīja savā blogā, vēršoties pie policijas.

Fols kopā ar kaimiņiem bija uzrakstījis vēstuli pašvaldības mēram, sūdzoties par Makafī suņiem un apsargiem, kas biedējot tūristus un vietējos iedzīvotājus.

Makafī pirms aizbēgšanas nošāva četrus no saviem suņiem un apgalvoja, ka tie esot saindēti un to varbūt izdarījis Fols. Suņi tika ekshumēti, ballistikas eksperti atrada lodes to līķos un mēģina noskaidrot, vai tās atbilst Fola slepkavības vietā atrastajai patronas čaulītei.

Makafī deviņdesmito gadu sākumā pārdeva savu kompāniju «McAfee» par vairākiem miljoniem ASV dolāru. Pēdējos četrus gadus viņš dzīvojis Belizā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu