Demogrāfijas lietu apakškomisija atkal runās par abortiem (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija otrdien turpinās vērtēt priekšlikumus abortu skaita samazināšanai, liecina apakškomisijas darba kārtība. Ar katru gadu abortu skaits Latvijā samazinās. Pērn Latvijā izdarīti 7089 mākslīgie aborti, salīdzinoši 2005.gadā – 12 785, tomēr daži Saeimas deputāti turpina pievērst uzmanību ne tik daudz minētajai problēmai cik ceļ politisko kapiltālu, izmantojot sabiedrībā jūtīgu tēmu. Lai arī Deputāti vērtēs darba grupas «Par valsts atbalsta programmu krīzes grūtniecības gadījumos, aizsargājot nedzimuša bērna tiesības uz dzīvību» priekšlikumus.

Apakškomisijai izskatīšanai nodoti kopumā 24 priekšlikumi. Iepriekš izskatīti pieci, taču balsojums ne par vienu nav noticis.

Darba grupas mērķis bija izstrādāt priekšlikumus, kas nodrošinātu iespēju sievietēm izdarīt pārdomātu un brīvu izvēli grūtniecības gadījumos, kad tiek pieļauta tās mākslīga pārtraukšana, un aizsargāt nedzimušu dzīvību no ieņemšanas brīža, sacīts dokumentā, kas nodots apakškomisijai.

Darba grupas dalībnieki atzinuši, ka aborts ir sociāla problēma, tāpēc valstij ir jāmeklē risinājumi šīs problēmas samazināšanai, tostarp sniedzot jaunajām māmiņām cienīgu finansiālu atbalstu un nodrošinot bērnus ar pirmsskolas izglītības iestādēm.

Darba grupā strādāja daudzas nevalstiskās organizācijas un divi Saeimas deputāti. Pusceļā to pameta vairāku organizāciju pārstāvji.

Apakškomisijai nodoto priekšlikumu vidū ir tādas idejas kā ģimenes–veselības mācības ieviešana skolā. Tiesa, vispirms esot jāvienojas, par jēdzienu «ģimene». Rosināts pārdomu laiku noteikt 120 stundas, lai varētu apmeklēt konsultantu, iespējams, vairākas reizes, lai sieviete uzzinātu visu vēlamo informāciju, turklāt darītu to kopā ar topošā bērna tēvu. Pirmās grūtniecības gadījumā, ja sieviete gribēs veikt abortu, konsultanta apmeklējums būtu obligāts, rosina darba grupa.

Izveidojot Dzimstības veicināšanas fondu, varētu strādāt pie tā, lai iedzīvinātu audžuģimeņu institūtu, kā arī grūtniecei no šā fonda izmaksātu vienreizēju naudas pabalstu krīzes situācijā, ja tas veicinātu vēlmi nepārtraukt grūtniecību.

Apakškomisijā atkal nonāks priekšlikums, par ko plaši un karsti diskutēts jau iepriekš, ietverot Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā normu, ka nedzimusi dzīvība tiek aizsargāta no ieņemšanas brīža, kā arī priekšlikums pirms aborta veikt augļa ultrasonogrāfiju vai sirdspukstu noklausīšanos doplorogrāfā.

Darba grupa rosina izstrādāt labas prakses priekšstatus, kā ārstam runāt ar sievieti par grūtniecības pārtraukšanu, bet sievietei, kas grib veikt abortu, sniegt plašu un izsmeļošu informatīvo materiālu klāstu.

Piedāvāts paaugstināt arī tēva atbildību, kam būtu nepieciešama atsevišķa apakškomisijas sēde, lai izvērtētu mehānismus, piemēram, DNS analīzes.

Ar katru gadu abortu skaits Latvijā samazinās. Pērn Latvijā izdarīti 7089 mākslīgie aborti, salīdzinoši 2005.gadā – 12 785.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu