TVNET Mārtiņdienas ceļvedis (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mārtiņdienu senie latvieši atzīmēja ar bagātīgu mielastu. Kā ziedojums Mārtiņam tika kauts gailis vai vista, tradicionāli tika ēsti arī pīrāgi, maize, plāceņi, medus un dzerts alus. Mārtiņos nedrīkst trūkt ne dziesmu, ne deju! Ar Mārtiņiem sākās budēļos iešana, kas turpinājās visu ziemu līdz pat Meteņiem. Tas viss un vēl vairāk sagaidāms arī TVNET Mārtiņdienas ceļveža tirdziņos un pasākumos.

Mārtiņi latviešu gadskārtu paražās ir svinama diena, kas iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Šajā dienā beidzas Veļu laiks un iesākas ziemas gaidīšanas periods. Līdz Mārtiņiem saimniekiem bija jābeidz rudens aršana un kulšana, lai nosvinētu arī apkūlības. Pēc Mārtiņiem beidzās arī pieguļas un ganu laiks. Mārtiņdiena tiek atzīmēta ar bagātīgu mielastu.

Mārtiņi Valmieras pusē

10.novembrī no plkst. 10:00 visi mīļi aicināti uz Mārtiņdienas jampadraci Valmieras bibliotēkā. Plkst. 10:00 – 14:00 Valmieras bibliotēkas 1. stāvā būs puzuru gatavošanas darbnīca. Savukārt plkst. 11:00 - 15.00 Bērnu apkalpošanas nodaļā tiks dziedātas dziesmas, minētas mīklas un notiks kopīga lustēšanās. Te viesosies bērnu popgrupa «Notiņas» un muzikāli dramatiskais teātris «Spēlīte», lai ar dažādiem priekšnesumiem priecētu gan lielos, gan mazos klausītājus. Arī tirdziņš «Ar gardu muti Valmiermuižā» aicina atzīmēt Mārtiņdienu.Tajā līdz ar ierastajiem mājražotāju un amatnieku darinājumiem būs iespējams iegādāties dažādus vietējo saimnieču sarūpētus labumus Mārtiņdienas cienastam – mājas maizi, sieru, gaļas kūpinājumus, brieža gaļas desas un konservus, kaltētas šitake sēnes, mājas vīnu, sulas un citus našķus. Mazākajiem tirdziņa apmeklētājiem būs iespēja pašiem izgatavot savu Mārtiņdienas masku.

Foto: publicitātes

Beverīnas novadā Mārtiņdienas pasākumi 10. novembrī sāksies jau plkst.10:00, kad Brenguļos notiks «Lāčplēša kauss» volejbolā. Pēc sporta sacensībām vakarā Brenguļu sākumskolas zālē pulksten 22:00 notiks balle, kurā par jestru muzikālo atmosfēru parūpēsies šova «O!kartes skatuve» dalībnieks Rikardions. Garšas kārpiņas palutināt būs iespēja traktierī-picērijā «Liepziedi un Rozmarīns» un kafejnīcā «Bastions», kur svētkiem par godu tiks piedāvāti sātīgi tradicionālie ēdieni. Dikļu pils restorāna pavāri Mārtiņdienas svinētājiem 9. un 10. novembrī piedāvās nobaudīt īpaši svētkiem par godu gatavotu zosi. Arī Kocēnu novads ir parūpējies par svētku atmosfēru: 11. novembrī jau plkst. 10:00 laukumā pie sporta nama «Kocēni» sāksies Lielais Mārtiņdienas jampadracis. Notiks svētku tirdziņš, kurā savus ražojumus piedāvās uzņēmēji, zemnieki, mājražotāji un amatnieki. Plkst. 14:00 tiks vārīta Mārtiņdienas gaiļa zupa. Piedaloties Kocēnu pamatskolas un bērnudārza audzēkņiem un Kocēnu Kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvam «Savieši», sāksies danči un rotaļas. Par neatņemamu Mārtiņdienas svinēšanas sastāvdaļu tiek uzskatīta ķekatās jeb budēļos iešana, kad sievas un vīri pārģērbjas par dažādiem dzīvniekiem un budēļu tēva vadībā dodas no sētas uz sētu, lai ienestu svētku atmosfēru katrā mājā. Pašā vakarā pulksten 22:00 Kocēnu Kultūras namā kājas izkustināt varēs svētku ballē, kurā spēlēs populārā grupa «Zeļļi».

Foto: publicitātes

Līdz Mārtiņdienai visi lauku darbi būs padarīti un saimnieki nu varēs dižoties un saimnieces klāt ražas galdu. Sestdien, 10. novembrī, no plkst. 10.00 visi mīļi aicināti uz īstu Mārtiņdienas tirgu Lauku sētā pilsētā – Velnciemā, Skuju ielā 5/7. Lauku labumu tirdziņā aicināts ikviens, kas spēj novērtēt īstu mantu. 24 saimnieki no Kazdangas, Rucavas, Otaņķiem, Nīcas, Grobiņas, Durbes un citiem Liepājas puses novadiem piedāvās iegādāties rudens ražu, tostarp sīpolus, pildītas pīles un zosis, gaļas kūpinājumus, sierus, medu, smalkmaizītes, ābolus, kartupeļus, kāpostus un, protams, maizi Mārtiņa Ceriņa un Ingus Kukuļa celtajā klētī. Lauku sētā pilsētā cepsim, šmorēsim, svērsim, degustēsim, dižosimies un viens no otra ar mācīsimies. Tirdziņa apmeklētāji varēs aplūkot arī seno sveramo rīku izstādi un ar svaru palīdzību noskaidrot šā gada Mārtiņdienas mazāko un lielāko kāpostu. Un lai Mārtiņdienas kāpostu svētki tirdziņā izdotos, īpaši aicinātas atsaukties kāpostu skābētājas, lai dalītos labāko recepšu noslēpumos. Tirdziņā uz svariem liks ne tikai kāpostus, bet arī ķirbjus un pat balto gaili, kuru tā precīzākā svara noteicējs saņems balvā. Lauku sētas vārti atvērti katru trešdienu no plkst. 14.00 līdz 17.30 un katru sestdienu no plkst. 10.00 līdz pēdējam interesentam.

Foto: publicitātes

10. novembrī no plkst. 12.00 līdz 16.00 Brīvdabas muzejs aicina uz Mārtiņdienas svinībām un masku gājienu. Masku gājiens folkloras kopas «Zvīgzna» vadībā sāksies plkst. 12.00 no galvenajiem vārtiem un turpināsies Kurzemes zemnieka sētā, kur būs sastopami muzeja amatnieki, bet netālu esošajā Nidas dūmistabā aicināsim liet vaska sveces. Tālāk Mārtiņbērni dosies uz Zemgales sētu, kur plkst.13.00 viņus sagaidīs folkloras kopas «Laiksne» dalībnieki, lai pēc jautrām izdarībām turpinātu maskoto gājienu. Pēc Vidzemes sētas apciemošanas plkst.14.00, kur Mārtiņbērni tiks cienāti ar siltu tēju un «Mārtiņa beķerejas» sarūpētajiem pīrādziņiem, gājiens turpināsies Latgales sētas virzienā. Pēc izdancošanās un izspēlēšanās kopā ar folkloras kopu «Rija» aicināsim baudīt Mārtiņdienas zupu un izpausties radošajā darbnīcā bērniem. Tie, kam masku nav, aicināti ņemt līdzi izejmateriālus masku darināšanai. Derēs veci mēteļi, segas, apģērba gabali... Masku gatavošana Izstāžu zālē jau no plkst. 11.00. Pulcēšanās masku gājienam plkst. 12.00 pie galvenajiem vārtiem.

Berga Bazārā notiks Latvijas zemnieku un amatnieku tirdziņš

10.novembrī plkst. 10.00 Berga Bazārā notiks Latvijas zemnieku un amatnieku tirdziņš. Berga Bazāra tirgū nopērkamās lietas ir svaigas un kvalitatīvas, audzētas un ražotas Latvijas zemnieku saimniecībās. Zemnieki un mājražotāji no visas Latvijas reģioniem piedāvā lielu pārtikas produkcijas daudzveidību – pašceptu maizi, gaļas un zivju kūpinājumus, dažādus sierus, ievārījumus, konservējumus un konditoreju. Te var nopirkt svaigu pienu un jēlu cūkas, liellopu, vistas vai truša gaļu un visas šo produktu sagatavošanai vajadzīgās piedevas un garšvielas.

Mārtiņdienas gadatirgus Dobelē

Mārtiņdienā Dobelē sabrauks tirgotāji ar savu rudens ražu - ar āboliem, ķirbjiem, žāvētu gaļu, zivīm, pašceptām piparkūkām, cukurgailīšiem un dabīgām garšvielām - amatnieki ar saviem roku darbiem - būs senās rotas, koka karotes, adīti cimdi un pat īsti metālkalumi. Kopā sabrauks vairāk nekā 60 tirgotāji - katrs atradīs tieši to, ko meklē! Plkst. 10:00 ar Mārtiņdienas ticējumiem, paražām un dziesmām priecēs Līvbērzes folkloras kopa «Zemgaļi» un Dobeles folkloras kopa «Puduris».

Foto: publicitātes

9., 10. un 11. novembrī Vidzemes tirgū notiks Mārtiņdienas tirdziņš, kurā varēs iegādāties Latvijas lauku labumus, dažādas pārtikas un rūpniecības preces, kā arī amatnieku darinājumus daudz plašākā klāstā nekā ierasts.

9., 10. un 11.novembrī RPAS «Rīgas Centrāltirgus» Mārtiņdienas tirgus ietvaros notiks «Gardās dienas Centrāltirgū». Radošā un jautrā atmosfērā visu trīs dienu laikā varēs iegādāties Latvijas lauku labumus, dažādas pārtikas un rūpniecības preces, kā arī amatnieku izstrādājumus. «Gardo dienu Centrāltirgū» ietvaros Gaļas un Zivju paviljonā notiks dažādas degustācijas un pavāru paraugdemonstrējumi. «Gardo dienu Centrāltirgū» laikā paviljoni strādās ilgāk – līdz pat 19.00 vakarā. «Gardo dienu Centrāltirgū» ietvaros 10.novembrī sabiedrībā pazīstami pavāri paraugdemonstrējumos dalīsies ar pavārmākslas gudrībām, viņu pagatavotos gardumus būs iespēja degustēt. Līdztekus pavāru aktivitātēm varēs iepazīties arī ar dažādu uzņēmumu plašo piedāvājumu, nobaudot to ražoto produkciju. Lai Mārtiņdienas tirgus būtu bagātīgs, «Rīgas Centrāltirgus» aicina visus tirgoties gribētājus iesaistīties, tāpēc no 9. līdz 11. novembrim tirdzniecības vietu nomas maksai noteikts samazināts tarifs. Plašāka informācija par tarifiem Mārtiņdienas tirgus laikā atrodama «Rīgas Centrāltirgus» mājaslapas sadaļā «Tirgotājiem».

Foto: publicitātes

10.novembrī Kocēnu pagastā norisināsies Mārtiņdienai veltīti pasākumi - laukumā pie Kocēnu sporta nama notiks lielais Mārtiņdienas jampadracis. Plkst. 11.00 ikviens aicināts apmeklēt Mārtiņdienas tirdziņu, kurā tirgotāji piedāvās dažādus labumus - ābolus, dārzeņus, medu, konservētu produkciju, desas, žāvētu gaļu, maizi, sēkliņu maisījumus, keramiku. Būs arī pūkainie garauši no Dikļu pagasta «Mežiņi» šķirnes trušu audzētavas «Trusīšu mājas». Paredzēta arī Mārtiņdienas gaiļa zupas vārīšana. Plkst. 14.00 notiks jautrošanās, ķekatu danči un rotaļas kopā ar Kocēnu pamatskolas un bērnudārza ķekatniekiem un Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvu «Savieši». Savukārt vakarā plkst. 22.00 Kocēnu kultūras namā notiks svētku balle kopā ar grupu «Zeļļi». Darbosies bārs un apmeklētāju ērtībām zālē būs izvietoti galdiņi.

Foto: LETA

Turaidas muzejrezervāts aicina lielus un mazus 10. novembrī plkst. 14.30 pulcēties Turaidā, lai kopīgi svinētu senos gadskārtu svētkus - Mārtiņdienu - kas iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Šajā gadā Turaidā būs iespēja tikties ar Siguldas folkloras kopu «Senleja» un «Senlejiņa» čigāniem un dažādiem pārģērbtiem meža un mājas dzīvniekiem, kas meklēs jaunu čigānu tabora vadoni un stāstīs stāstus, kas piedzīvoti, pa pasauli klejojot. Svētkos notiks rudens ražas labumu izsole, tāpēc noderēs līdzi paņemts lats, lai, mājās ejot, mājiniekiem varētu ciema kukulī aiznest vērtīgas dāvanas - veselīgu bieti, ķirbi, ievārījuma burku un citus kārumus. Mārtiņdienas mielastā brīvā dabā ikviens varēs nobaudīt gaiļa zupu, kurā noderēs arī svētku dalībnieku līdzi atnestā garšviela vai zaļumu buntīte.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu