Te var atrast lētāku pārtiku (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Laukos dzīvojošajiem rudens parasti saistās ar ražas laiku. Pagrabi un pieliekamie tiek piepildīti ar pašu dārzos izaudzētām un mežos atrastām veltēm. Daļa no tām nonāk arī pilsētu tirgos, kur var atrast ne tikai tradicionālus, bet arī specifiskus lauku labumus. Daļa produktu tirgū maksā tikpat, cik veikalos, bet, ja labi pameklē, var atrast arī lētāku pārtiku.

Lai arī gaisa temperatūra šonedēļ ir diezgan zema un no rītiem valda pamatīgs dzestrums, Rīgas Centrāltirgū ļaužu un rosības netrūkst.

Spītējot aukstumam, daļa pārdevēju joprojām nepamet savus stendus ārpus tirgus paviljoniem. Izskatās, ka arī pircējus vēsums nebaida.

Daudz dārzeņu un augļu

Vispirms apskatām, kas iegādājams atklātajās tirdzniecības vietās. Kā vienmēr, netālu no autoostas pārdod dažādu šķirņu, lieluma un kvalitātes ābolus (0,20-1,00 Ls/kg) un bumbierus (~0,60 Ls/kg). Daudz pircēju interesējas par dzērvenēm. Dārza sārtvaidzes maksā 0,90 Ls/l, bet purva dzērveņu cena ir nedaudz augstāka - 1,30/kg.

Daudzviet pārdod skābētos kāpostus un vārītas bietes (abu cena ~0,60 Ls/kg).

Te var atrast visdažādākos marinējumus, skābējumus, ievārījumus, sīrupus.

Piemēram, pašvārītas aveņu zaptes burciņas, smiltsērkšķu sīrupa pudeles un svaigi rīvētu mārrutku trauciņus.

Daļa tirgus apmeklētāju ir vecāka gada gājuma ļaudis
Daļa tirgus apmeklētāju ir vecāka gada gājuma ļaudis Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Kā jau rudenī, plašs ir latviešu virtuvē iecienītāko dārzeņu klāsts: kartupeļi (~0,20 Ls/kg), burkāni, bietes, sīpoli (~0,40 Ls/kg), kāļi, rutki, rāceņi (~1,00 Ls/kg), ķiploki (~2,00 Ls/kg).

Diezgan lēti arī gurķi un tomāti. Abu cena ir ap 1,00 Ls/kg.

Uz Rīgu atceļojusi arī jaunā riekstu raža. Valrieksti maksā ap 1,30 Ls/kg, bet lazdu rieksti ir nedaudz dārgāki - aptuveni 1,80 Ls/kg.

Delikatese un gardumi

Ieejot sakņu paviljonā, «uzduramies» dažādu neparastāku pārtikas produktu tirgotājiem. Viņi iesaka pamēģināt skābētus ābolus (~3,00 Ls/kg). Tepat arī dažādas sālītas sēnes (~5,00 Ls/kg).

Iesakām rudens baciļus baidīt ar cidonijām.

Veselīgā augļa cena ir ap 1,50 Ls/kg. Nedaudz zemāka ir topinambūru cena.

Irbenes maksā ap 1,50 Ls/kg, bet vilkābeles - ap 1,00 Ls/kg.

Skābētu kāposti, Korejas burkāni, marinēti tomāti..
Skābētu kāposti, Korejas burkāni, marinēti tomāti.. Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Paviljonā var iegādāties ne tikai dažādus augļus un dārzeņus, bet arī graudaugus, piemēram, rudzus, miežus, kviešus, auzas (0,50-1,00 Ls/kg).

Tāpat dažos stendos pieejams plašs veselīgo sēklu klāsts, piemēram, linsēklas (~2,00 Ls/kg), kaņepes (~5,00 Ls/kg).

Kaltētas ogas un augļi

Tirgū nopērkamie žāvētie āboli (~2,50 Ls/kg) garšo kā kādreiz bērnībā.

Paviljons ir viena no retajām vietām, kur pārdod kaltētus pīlādžus (~8,00 Ls/kg) un kadiķogas (~10,00 Ls/kg). Par dažiem desmitiem santīmu nopērkami arī kadiķzariņi un vaivariņi.

Aukstā laika dēļ vairums ziedu rudenī tiek pārdoti slēgtās tirdzniecības vietās. Patlaban ārā var iegādāties mārtiņrozes un dažādu skujkoku zariņus.

Ja meklējat, ar ko sasildīties vēsos rudens vakaros, varat izmantot dažādas zāļu tējas (~0,70 Ls/iepakojums).

Lai jums siltas brīvdienas!

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu