Polijas prezidenta lidmašīnas vrakā atrastas sprāgstvielu pēdas (56)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas ekspertu grupa 2010.gadā Smoļenskā avarējušās Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas atlūzās atradusi sprāgstvielu pēdas, apgalvo Polijas laikraksts «Rzeczpospolita».

Uz 30 no lidmašīnas sēdvietām esot atrastas trotila un nitroglicerīna pēdas. Šīs pašas vielas atrastas arī uz atlūzām no vietām, kur fizelāža savienota ar spārnu.

Minētās vielas uz atlūzām atraduši Polijas eksperti.

Ņemot vērā, ka lidmašīna avarēja Krievijas teritorijā, atlūzas ilgstoši atradās pie Krievijas varas iestādēm. Krievijas ekspertu pārbaudēs sprāgstvielu pēdas netika atrastas. Tās tolaik nekonstatēja arī izmeklētāji no Polijas, kuri bija pieaicināti piedalīties izmeklēšanā.

Polija norāda, ka pārdrošus secinājumus izdarīt vēl nevajadzētu. Tiek pieļauta iespēja, ka sprāgstvielu klātbūtne uz atlūzām skaidrojama ar vēsturisko situāciju - Smoļenskas apkārtnē Otrā pasaules kara laikā notika nopietnas kaujas. Informāciju vēl pārbaudīs augstāk stāvošas Polijas amatpersonas.

Iepriekšējos ziņojumos Krievijas puse kā noteicošu faktoru lidmašīnas avārijā minēja psiholoģisko spiedienu uz pilotiem lidmašīnu nosēdināt tam nepiemērotos apstākļos. Savukārt Polija atzina, ka apkalpe nebija pietiekami apmācīta šādām situācijām.

Kā ziņots, aviokatastrofā 2010.gada aprīlī bojā gāja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un virkne augstāko valsts amatpersonu un sabiedrībā pazīstamu cilvēku. Polijas elites delegācija bija ceļā uz Katiņu, lai tur piedalītos piemiņas pasākumā. Bojā gāja visi 96 cilvēki, kas atradās lidmašīnā.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu