Džordžs Bušs pirms 11. septembra brīdināts septiņas reizes (105)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušo ASV prezidentu Džordžu Bušu pirms 11.septembra uzbrukumiem par draudiem dažādi dienesti brīdinājuši vismaz septiņas reizes, atklāts jaunā ziņojumā, kurš publiskots, apritot 11 gadiem kopš traģēdijas, raksta «Daily Mail».

Ziņojumā apgalvots, ka brīdinājumi Bušam bijuši tieši un nopietni, taču konkrēta rīcība nesekojusi.

Virkne brīdinājumu, Baltais nams nereaģē

2001.gada 1.maijā Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) Baltajam namam ziņoja, ka Amerikā esoša cilvēku grupa plāno teroristisku operāciju «ar spridzekļiem». 22.jūnijā CIP ziņoja, ka teroristiskā grupējuma «Al Qaeda» uzbrukums varētu būt «nenovēršams».

29.jūnijā tika izplatīta prasība valsts vadībai iepriekšējos ziņojumus uztvert nopietni. Šajā ziņojumā bijuši pievienoti arī pierādījumi par bin Ladena palīgu un kaujinieku brīdinājumiem, ka uzbrukumam būs «dramatiskas sekas». 1.jūlijā drošības dienestu vēstulē prezidents tika informēts, ka teroristu operācija novēlojusies, taču «notiks drīz».

9.jūlijā ar «Al Qaeda» saistīts ekstrēmists Čečenijā saviem sekotājiem paziņoja, ka jau drīzumā viņam būs lieli jaunumi - 48 stundas vēlāk šī informācija tika nodota Baltajam namam. 24.jūlijā Bušam tika pavēstīts, ka uzbrukums joprojām tiek gatavots, taču ticis novēlots.

6.augustā Bušs saņēma ziņojumu par «Al Qaeda» radītajiem draudiem.

Dokuments bija noformēts ar virsrakstu «Bin Ladens ir apņēmies uzbrukt Amerikas Savienotajās Valstīs».

Laikraksts «The New York Times» vēsta, ka toreizējam prezidentam Bušam par ikvienu no šiem ziņojumiem bijušas šaubas un CIP centieni panākt aktīvāku prezidenta pozīciju bijuši nesekmīgi.

Kad uzbrukums 11.septembrī notika un bojā gāja teju 3000 cilvēki, Baltā nama administrācija atzina dažu no šiem ziņojumiem esamību, taču norādīja, ka trūcis informācijas par konkrētu uzbrukuma vietu un laiku.

Komentāri (105)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu