Pentagons draud grāmatas par bin Ladena nāvi autoram ar tiesu (11)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Aizsardzības ministrija izteikusi brīdinājumu par iespējamu tiesvedību bijušajam jūras spēku specvienības SEAL pārstāvim, kas publicēšanai sagatavojis grāmatu par pērn maijā veikto operāciju, kurā tika nogalināts starptautiskās teroristu organizācijas «Al Qaeda» dibinātājs Osama bin Ladens.

«Aizsardzības ministrijas vērtējumā jūs nopietni pārkāpjat līgumu un vienošanās par informācijas neatklāšanu, ko esat parakstījis» un Pentagons apsver «visus mūsu rīcībā esošos tiesiskos līdzekļus», teikts ASV Aizsardzības ministrijas galvenā advokāta Džē Džonsona vēstulē grāmatas autoram, kas zināms ar pseidonīmu Marks Ovens.

Bijušā jūras spēku desantnieka grāmatas «No Easy Day» («Grūta diena») publicēšana paredzēta nākamnedēļ, bet jau tagad tā iemantojusi popularitāti un pretrunīgus vērtējumus.

Valstij solījis nekad neko neizpaust

Džonsons vēstulē skaidroja, ka dienesta laikā un pirms atvaļināšanās viņš ir parakstījis dokumentus, kuros apliecina, ka nekad neizpaudīs slepenu informāciju un pirms publicēšanas Pentagonā iesniegs ikvienu manuskriptu,

Viņš norādīja, ka daži grāmatas eksemplāri atklātībā nonākuši pirms 4.septembrī paredzētās izdošanas, un brīdināja, ka «ar turpmāku jūsu grāmatas izplatīšanu vēl vairāk tiks pārkāptas jūsu parakstītās vienošanās».

Vēstulē nebija norādīts, vai grāmatā ir atklāti valsts noslēpumi, kas varētu apdraudēt ASV bruņotos spēkus, lai gan augsta ranga militārie un izlūkošanas pārstāvji pēdējās dienās analizēja tekstu, vai tur nav atklātas īpašas bruņoto spēku taktikas vai tehnikas.

Grāmatas versija atšķiras no oficiālās

SEAL pārstāvja grāmatā aprakstītie notikumi atšķiras no tā, ko par bin Ladena nogalināšanu oficiāli stāstīja ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija.

Izdevniecību grupā «Penguin Group» ietilpstošā kompānija «Dutton» informēja, ka tās autors bija viens no pirmajiem, kas iekļuva bin Ladena savrupnama Pakistānā trešajā stāvā un bija klāt viņa nāves brīdī.

Televīzijas kanāls «Fox News» vēstīja, ka grāmatas autora īstais vārds ir Mets Bisonets.

Vairāki plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka grāmatas autors apgalvojot, ka laikā, kad ASV specvienības darbinieki iegāja bin Ladena guļamistabā, savulaik pasaulē visvairāk meklētais terorists nebija bruņots un jau bija sašauts galvā.

Sēdējuši uz mirstīgajām atliekām lidojuma laikā

Grāmatas autors arī apgalvo, ka, pārvietojot bin Ladena līķi, specvienības karavīri sēdēja tam uz krūtīm, jo helikopterā trūka vietas. Obamas administrācija gan vienmēr ir apgalvojusi, ka pret līķi karavīri izturējās ar cieņu un apglabāja jūrā saskaņā ar musulmaņu tradīcijām.

Saskaņā ar oficiālo versiju 2001.gada 11.septembra un daudzu citu teroraktu organizētāju bin Ladenu pērn 2.maijā slepenā operācijā Pakistānas pilsētā Abotabadā, kur viņš bija dzīvojis vairākus gadus, ar šāvienu galvā nogalināja ASV jūras spēku specvienība SEAL. Lai viņa kapavieta nekļūtu par svētceļnieku galamērķi, viņš tika apglabāts jūrā, kas izraisījis sašutumu musulmaņu vidū.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu